Klara lanceert webtool die je favoriete muziek vertaalt naar klassieke muziek
Klassieke muziek omvat maar liefst tien eeuwen muziek. Voor vele mensen is dat een onoverzichtelijk kluwen. Ze hebben er geen idee van hoe eraan te beginnen. En beseffen niet dat er wellicht heel wat klassieke muziek bestaat die ze best wel mooi zouden vinden. Daarom ontwikkelde Klara Klarafy: een webtool die je klassieke muziek laat ontdekken op een nieuwe, makkelijke manier, met je eigen smaak als kompas.
Je vindt Klarafy viaklarafy.be of klara.be. Al wat je moet doen is een Spotify-playlist maken met je favoriete nummers. Pop, rock, disco, dance, het genre maakt niet uit. Je klikt je Spotify-playlist aan in Klarafy en je krijgt meteen een aantal suggesties van klassieke muziek die daarbij aansluit.
Sander De Keere, presentator Klara en ambassadeur Klarafy: “Klassieke muziek is een rijke, onuitputtelijke schatkist, met de meest uiteenlopende soorten muziek. Dus maakt Klara zich sterk dat klassieke muziek ook liefhebbers van totaal andere genres kan aanspreken. Alleen, hoe vind je die stukken die aanleunen bij jouw muziek? Daarvoor is er nu Klarafy.”
Hoe werkt Klarafy?
Je gaat naar de tool via klarafy.be of klara.be. Je klikt een Spotify-playlist aan in Klarafy en de muziek wordt “geklarafyd”. Klarafy scant je playlist op drie criteria: je favoriete genre, je muzikale stemming en tenslotte specifieke aanknopingspunten zoals bepaalde instrumenten, stemtypes, nummers, enz. Klarafy gaat op die manier op zoek naar verbanden en affiniteiten tussen jouw favoriete muziek en klassieke muziek. Dat resulteert in een suggestie van enkele klassieke stukken die aansluiten bij jouw muziekvoorkeuren. Klarafy vertelt je ook telkens waarom je precies bij die muziek uitkomt.
Klarafy levert vaak heel verrassende resultaten op en toont waar bepaalde pop- en rockartiesten de mosterd haalden. Zo inspireerde de Canon van Pachelbel heel uiteenlopende artiesten zoals Bee Gees, Pet Shop Boys, Aerosmith, The Velvet Underground en Oasis.
De populaire-artiesten-test
Klara vroeg Pat Krimson, Johannes Verschaeve van The Van Jets en Nicole en Hugo om Klarafy uit te proberen. Ze waren aangenaam verrast!
Pat Krimson
Pat Krimson, naar eigen zeggen geen kenner van klassieke muziek, probeerde Klarafy uit en was enthousiast: “Omdat ik van hevige muziek hou, kreeg ik ‘Muziek voor strijkers, percussie en celesta’, een stuk van Béla Bartók aangeraden. Daar zit dynamiek in. En dynamiet ook. Daar zou ik zo een dj-set mee kunnen starten! Bovendien kun je in Klarafy ook parameters aanpassen, zoals stemming of genre. Zo leerde ik op basis van ‘Electro’ de muziek van Steve Reich kennen. Een ontdekking!”
Johannes Verschaeve, frontman van The Van Jets
Johannes Verschaeve was eerst kritisch: “De brug maken tussen rock, pop en klassiek is altijd tricky. Ik dacht dat Klarafy heel oppervlakkig zou zijn. Maar ik werd aangenaam verrast. Klarafy legde bijvoorbeeld de link tussen Nick Drake en de ‘Kindertotenlieder’ van Gustav Mahler: donkere, romantische muziek die mij onmiddellijk raakte. Net als bij Nick Drake is dat trieste muziek die tegelijk ook heel troostend is. Straf. Ook de werken van Debussy, Purcell en Sjostakovitsj spraken mij aan.”
Nicole en Hugo
Nicole en Hugo maakten elk apart een lijstje met hun favoriete nummers. Ze zijn eensgezind positief over de muziek die Klarafy hen voorstelt. Zo krijgt Nicole, omdat ze van ‘dansbare muziek’ houdt, Vivaldi aangeraden.
Nicole: “Vrolijke muziek, ideaal voor in de auto.”
Hugo: “Daar zouden we mee naar Saint-Tropez kunnen rijden. Zelfs als ’t regent, word je er nog goedgezind van”.
Omdat Nicole en Hugo van Barbra Streisand houden, laat Klarafy hen kennis maken met de klassieke zangeres Dawn Upshaw. “Heel mooi, zo zuiver. Echt een stem om musical te zingen. Upshaw, nog nooit van gehoord, daar gaan we zeker meer van opzoeken.”
Maar dé verrassing voor Nicole en Hugo is Bach. Hugo: “Omdat The Beatles in mijn playlist stonden, kwam ik bij Bach uit. En inderdaad: dat trompetje uit ‘Penny Lane’, dat hoor je ook in Bachs Brandenburgse concerto. Fantastische muziek. Ik had nooit gedacht dat ik bij Bach ging zeggen: ja! Dus bij deze: merci, Bach! We gaan Klarafy zeker nog gebruiken. Nu we zelf gestopt zijn met optreden, hebben we daar alle tijd voor.”
Klarafy werd ontwikkeld in samenwerking met Famous en is vanaf dinsdag 31 mei beschikbaar op klarafy.be of klara.be.
0 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden
Er zijn geen opmerkingen.