Spring naar bijdragen

Hans Knot: Was Hilversum 3 wel een totaal popstation?


hans knot

1814 weergaven

h3.2.jpg.c5e6dbebb6b473ba708f2ddcee197fba.jpg

Gelijk aan vorige week blijven we even nostalgisch hangen in het jaar 1972. Luistercijfers gaven aan de het toenmalige popstation – tenminste zoals het werd genoemd – iets populairder was geworden dan de vanaf zee uitzendenden Radio Veronica en Radio Noordzee (RNI). Als noorderling luisterde ik destijds naar Radio Veronica en vooral RNI, terwijl 20% van de radiobeluistering was verdeeld onder AFN Bremerhavn, Radio Luxembourg en Hilversum 3.

 

Maar toch werd er door anderen in mijn omgeving wel geluisterd naar Hilversum 3 en de populariteit was volgens een onderzoek destijds dan vooral te danken aan de toegewijde belangstelling van de luisteraars in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Heel duidelijk merkte je dat aan de verzoekplatenprogramma's. Verreweg de meeste aanvragen kwamen uit het noorden, het oosten en het zuiden van ons land. In Huize Knot stond elders, in de kapsalon, de Draadomroep afgestemd op Hilversum 3 en kwamen dus ook de verzoekplatenprogramma’s voorbij. Zoals bijvoorbeeld het anti-popprogramma ‘De muzikale fruitmand’. Daarbij ging het vooral om de felicitatie van opa die 80 werd, familieleden die jarig waren of jubileerden of een ziekte speelde een rol in de aanvraag.

 

Je naam over de radio te horen noemen gaf voor velen klaarblijkelijk een gevoel van vreugde. Van invloed was ongetwijfeld dat Radio Veronica in noord, oost en zuid slecht te ontvangen was. Maar een grote rol speelde ook de andere geaardheid van de bevolking, waar banden van familie en buurt nog zwaarder telden dan in het westen en waar de waardering voor het medium radio hoger was.

 

Als opa gefeliciteerd werd via de radio dan bracht dat duidelijk een extra accent op de feestelijkheden. Daar werd overgesproken in zijn kringetje. Vooral als dan ook nog een dergelijke plaat werd aangekondigd door de man van het volkse levenslied, Johnny Hoes, want die was ook Hilversum 3 te beluisteren.  De grootste populariteit hadden destijds programma's als AVRO’s verzoekplatenprogramma van Krijn Torringa (woensdagmiddag van 5 tot 6) en ‘KRO-op-Drie’, dat elke donderdagmiddag van 2 tot 6 uur te beluisteren was  met als uitschieter het programma tussen vijf en zes van Johny Hoes en Victor Conselman.

 

En wat kwam er in zo’n programma toch sentiment aan levenslied voorbij. Het lag beslist niet binnen mijn muziekkeuze want het waren vooral veel Gert en Hermien, Wilma, de Kermisklanten, het Spijkerkwartet en de Selvera’s die op die tijden op het popstation voorbij kwamen. Destijds is er een ondermeer onderzoek gedaan naar de plaatsnamen die in het programma van Johnny Hoes in een uur tijd werden genoemd. De GPD meldde over dit onderzoek ondermeer:  ‘Uit de lawine van felicitaties vielen 238 plaatsnamen te noteren. Uit Noord: 102; uit Oost 58; uit Zuid: 62 en uit het Westen: 16. Herhaaldelijk kwamen plaatsen voor uit Oost-Groningen, uit het veenkoloniale gebied. Ook Assen en Groningen werden nogal eens genoemd.

 

Friesland kwam weinig voor in de felicitatiereeks. De programma's werden in feite gemaakt en gedragen door Noord, Oost en Zuid.  Hield die voorkeur verband met het feit dat  stations als Radio Veronica en RNI in de rechter helft van Nederland vrijwel niet te ontvangen waren? Dr. Peter Hofstede, socioloog uit Groningen, stelde destijds: “Ja, beslist. De mensen in Noord, Oost en Zuid kunnen Radio Veronica vrijwel niet ontvangen en zijn aangewezen op Hilversum 3.”

 

Er werd in die tijd regelmatig in de dagbladpers gemeld dat de regering toch plannen had een einde te maken aan de activiteiten van Veronica en andere zeezenders, iets waar Hofstede ook op inging: “Met het verdwijnen van Veronica is het te verwachten dat dit patroon zich zal wijzigen". En over de familiebanden in de gebieden waar meer naar verzoekplatenprogramma’s werd geluisterd stelde hij: “Inderdaad gelden de familiebanden in Noord, Oost en Zuid veel sterker dan in het Westen. Die vinden ook een uitweg naar de radio. Het is mij opgevallen dat, naarmate de verbindingslijn met het centrale omroeppunt Hilversum langer is, het ontzag voor Hilversum groter is. Als je in de buurt van Hilversum of in de grote steden vraagt: “Heb je mij ook door de radio gehoord", dan begint iedereen te lachen, maar bijvoorbeeld in de veenkoloniën wordt dat onderling met waardering besproken".

 

h3.jpg.362f3aeb1e29747159021fdf31b49f28.jpg

 

Uit onderzoek naar de luisterdichtheid bleek dat destijds gemiddeld per kwartier (gerekend over een hele week) ongeveer twee miljoen mensen van 12 jaar en ouder luisterden naar de lichte muziekprogramma’s op Hilversum 3. De totale belangstelling voor die programma’s was het grootst in het Zuiden, daarna volgden het Oosten en het Noorden en tenslotte het Westen en de grote steden. Bij Veronica was ook om commentaar gevraagd over de beluistering van haar programma’s in vergelijking met die van Hilversum 3 en men kwam met de volgende reactie:

 

‘Vrijwel alle verzoeken komen uit de linker helft van Nederland, dus uit het Westen en de drie grote steden. Dat houdt verband met de

ontvangstmogelijkheid van Veronica. Het heeft geen zin een plaat aan te vragen die je toch niet kunt beluisteren".

 

 

  • Vind ik leuk 2

4 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Goed verhaal Hans.

Ik woonde in het oosten en bijna iedereen luisterde naar H3, Veronica was hier heel zwak. Ik was zo ongeveer de enige in town die ernaar luisterde, na wat technische maatregelen. In 72 waren er ook wat RNI luisteraars, want die zender was sterker. Vooral op het platteland kwam die nog wel redelijk door. 

Maar het was dus een keuze voor H3  uit gebrek aan beter voor het N, O en Z van het land. Daar kwam bij dat H3 op FM te horen was, wat zeker in het Oosten een rol speelde omdat er al heel veel naar de Duitse FM zenders werd geluisterd. Zoals je weet was Duitsland zelf al heel snel een FM land, omdat er vrijwel niets op MG mocht worden gezonden na de oorlog. In 1968, toen de stereofonisering in NL op streek was waren de Duitsers allang in stereo.

Link naar opmerking
1 uur geleden zei ruudam:

Ik was zo ongeveer de enige in town die ernaar luisterde, na wat technische maatregelen. In 72 waren er ook wat RNI luisteraars, want die zender was sterker. Vooral op het platteland kwam die nog wel redelijk door. 

 

Dat moeten behoorlijk gelukkige mensen zijn geweest Ruud. :-)

Wat dat (qua ontvangst) betreft, waren we in het westen erg verwend.

Link naar opmerking

Inderdaad, goed verhaal. Ik denk echter dat er nog wel wat meer speelde. Ik kom zelf uit het zuidwesten van Drenthe en daar was Veronica (met pijn), RNI en later ook Caroline wel te ontvangen. Maar in de huiskamer kwamen die zenders niet op de radio. En zeker in de 60'r jaren niet. En tja wat had je in te brengen ................

Je was dus aangewezen op eigen ontvangst middelen (wat me aardig lukte) en vooral een plek hebben waar pa en ma dat "katten gejank" niet konden horen. 

 

Rob V.

Link naar opmerking

Hier hetzelfde verhaal. Ontvangst in de randstad was goed (vooral op 192), maar mijn moeder luisterde in de woonkamer naar hilversum 1 of 2, en tot begin jaren zeventig was dat via de draadomroep. De Groenteman, Arbeidsvitaminen. Bedenk wel, daar was ze mee opgegroeid. Ze kon nog met warme gevoelens praten over de 'bonte dinsdagavondtrein' van de avro.

 

Als The Rolling Stones op tv kwamen, zeiden ze: 'Moet dat nu, die herrie?'

Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.