Spring naar bijdragen

Edwin Wendt: opening 192-museum


Vincent

891 weergaven

Ga je gang maar, zei Lex Harding tegen Bert van Breda. Lex had het inmiddels wel gehad met dat eeuwige terugblikken op de zeezenders. Maar gaandeweg werd hij steeds enthousiaster over een zeezendermuseum op een leegstaande etage in Nijkerk. Zo kon het gebeuren dat ook Lex er voluit voor ging, al zijn oude contacten aanhaalde zodat naast de oude programmatapes van Radio Veronica (in beheer bij oud-Veronicatechnici Ad Bouman en Juul Geleick) nu ook de privé-archieven van andere oud-Veronicanen in het museum zijn uitgestald. En Lex zat zich op de warmste dagen van 2016 drie slagen in de rondte te werken om mooie teksten over de Veronicageschiedenis uit zijn pc te toveren.

 

Apetrots verzorgde Lex de opening, samen met oer-Veronicanen Tineke en Joost den Draaijer. Uiteraard op 31 augustus, uiteraard om zes uur ’s avonds. De geïnteresseerde snapt de symboliek van dit tijdstip. Joost maakte zich in ’68 al niet druk om wat men van hem vond, liep gewoon weg bij het populaire radiostation omdat de bazen niet wilden wat hij wilde. Bij de inmiddels 75-jarige Joost is niks veranderd, zo bleek. Misschien waren er wel meer bezoekers die een kleine omissie of tikfout aantroffen in de tekstjes van Lex. Maar alleen Joost durft tijdens de officiële opening zijn pen uit zijn zak te pakken en Hardings nog nauwelijks gedroogde tekstpaneeltjes voor het oog van Lex en de andere bezoekers eigenhandig te ‘redigeren’.

 

In zijn dankwoord aan de medewerkers aan deze ‘permanente expositie’ noemde Lex onder meer Het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. Opmerkelijk, want van de zeezenders is in het B+G-pand hoegenaamd niets te vinden. Een half mensenleven nadat de strijd tussen ‘piraten’ en de overheid door de laatste werd gewonnen, moet het onderscheid tussen publiek en commercieel kennelijk nog steeds in stand worden gehouden. Het valt Lex en de zijnen dus niet kwalijk te nemen dat zij hun eigen boontjes doppen. Maar de samenwerking die wel mogelijk is, wordt ook niet gezocht.

Jacqueline en Jaap waren er woensdag ook bij in Nijkerk, van het na wateroverlast net weer geopende RockArt Museum in Hoek van Holland. Een deel van hun inventaris is verhuisd naar Nijkerk, want daar zijn nu twee volledige Veronica-radiostudio’s ingericht, één uit de 192-tijd en één uit de latere 538-jaren. Ook is een zaal in het 192-museum ingericht met de geschiedenis van de nederpop, een geste aan sponsor Universal. Deze platenmaatschappij gooit momenteel hoge ogen met een omvangrijke serie cd’s rond de grootste nederpop- en nederbietacts uit de 60s en 70s. (Binnenkort verschijnen er overigens vier cd’s in deze serie samengesteld door de al genoemde Joost den Draaijer).

 

Maar het is diezelfde nederpop die zo royaal wordt behandeld in het museum in Hoek van Holland. Het is de vraag hoe groot én hoe verschillend de groep is die beide musea gaan bedienen. Zou samenvoeging en concentratie geen beter eindresultaat opleveren? Nu zijn er twee musea op allesbehalve ideale locaties. Nijkerk is weliswaar in de achtertuin van de initiatiefnemers, maar het ligt niet op een toeristische A-locatie. Bovendien is te hopen dat zij de collectie niet voor zichzelf tentoonstellen. RockArt heeft al eens laten doorschemeren dat het Hoek van Holland graag voor de Haagse regio zou verruilen. De meest logische plek voor een zeezender- en nederpopmuseum, is dat niet die plek op het strand van Scheveningen, waar iedereen tot 42 jaar geleden in de verte die twee scheepjes zag liggen?

 

De Pier is toch weer open?

 

Edwin Wendt, 1 september 2016

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.