Spring naar bijdragen

Vincent Schriel: Digitale radio, DAB+ of Internet?


de redactie

3267 weergaven

bbc-world-service.png.c7e39a185d122c2bb0f35bd10e0b96b6.pngOp 28 maart 2011 was het over en uit met de 648 kHz. De middengolfzender van de BBC World Service werd die dag uitgezet. Er moest worden bezuinigd en de zender die in heel West Europa was te ontvangen kostte teveel. De luisteraars moesten maar uitwijken naar het internet, het radiomedium van de toekomst.

Ik luisterde in die tijd dagelijks naar deze zender met behulp van mijn Sony Srf-m35 Walkman op weg naar het werk, ‘s avonds voor het slapen gaan (Newshour) en in het weekend in de auto via de autoradio. In heel Nederland en België uitstekend te ontvangen.

 

Voor thuis had ik snel een oplossing gevonden: een wekkerradio met internet. Via de wifi dus. Een eenmalige aanschaf, klaar. Maar buiten de deur werd het lastiger. Itunes op de telefoon was de enige optie. Dus een smartphone aanschaffen met een nieuwe carkit in de auto waarmee je, via bluetooth, de audio vanaf je telefoon naar je autoradio streamt. Maar dan ben je er nog niet. Voor het dataverbruik moet je maandelijks aan je provider een aardige som geld aftikken. En de kwaliteit van de mobiele verbinding met 3G is niet overal goed te noemen. Uitval tijdens lange autoritten, storing op het signaal als je langs bijvoorbeeld de metro fietst in de stad. Het werkt, maar niet vlekkeloos. En het kost ook nog eens bijna 15 euro extra per maand voor een mobiele databundel.

 

Leuk die nieuwe techniek, maar om mobiel naar het wereldnieuws te luisteren werd mij dit te gortig. De BBC bespaart in de kosten en legt de rekening bij mij neer. Tijd om na te denken over een alternatief.

 

In september 2013 gaan de landelijke commerciële zenders in Nederland uitzenden via DAB+. De Publieke radiozenders zijn dan al sinds februari 2004 bij wijze van proef via DAB te ontvangen. Ik besluit voor onderweg de Pure Move 2500 aan te schaffen, een portable DAB+ ontvanger. Via Radio 1 en BNR kom ik uit bij Radio 2. Hier blijf ik ‘hangen’. Het digitale geluid is via de oordopjes prima. Vooral het ontbreken van de FM-ruis bevalt mij prima. Een alternatief is gevonden voor in de stad. Maar voor de lange autoritten buiten de stad moet ik het vooral met de FM doen. Een nieuwe auto uitgerust met een DAB+ radio zit er voorlopig niet in en de databundel is niet groot genoeg om altijd via internet te luisteren.

 

In 2016 komt de eerste smartphone op de markt waarmee je naast FM en internet ook via DAB+ naar radio kunt luisteren. Ik bestel de LG Styles2 en besluit gelijk van provider te wisselen. Het 3G netwerk wordt ingeruild voor 4G. Al snel kom ik er achter dat luisteren via DAB+ op deze telefoon heel matig is. Het signaal valt steeds weg en de app schakelt dan automatisch over naar het internet. En wat valt op? De kwaliteit van de audio via het internet is veel beter en 4G is zo stabiel dat het signaal niet meer wegvalt. Niet als je een tunnel inrijdt, niet in de ondergrondse parkeergarage op het werk en zelfs in de metro kan ik gewoon blijven luisteren. Met DAB+ is dit onmogelijk. Enige beperking is nu nog de grootte van de databundel en de daarbij behorende kosten.

 

En dan komt begin 2017 je telefoonprovider met een abonnement voor onbeperkt bellen, sms en internet. Voor 5 euro meer per maand, overstappen is gratis. Inmiddels verstook ik een kleine gig per dag aan dataverkeer verdeeld over NPO Radio 2, de BBC World Service en LX Classics. Naast NPO Radio 2 zijn sinds kort ook de andere twee stations in Nederland via DAB+ te ontvangen. Leuk om te weten dat ik straks, als mijn nieuwe auto wordt geleverd, via DAB+ hier naar kan luisteren. Maar of ik dat ook ga doen? Nee, want ik ben er inmiddels van overtuigd dat internet het radiodistributiekanaal is voor de toekomst. Ook in de auto. Tegen de tijd dat de FM-zenders worden uitgeschakeld kunnen wat mij betreft ook de DAB+ zenders uit.

 

Vincent Schriel, 26 april 2017

  • Vind ik leuk 7

18 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Goed verhaal Vincent,

stuur je het ook even naar de minister EZ, liefst voordat ik kapot ben gegaan aan die verplichte domme DAB uitzendingen, waardoor zelfs mijn AM vergunning (wat is eigenlijk het verband, straks mag je niet meer autorijden zonder DAB?) niet wordt verlengd.

DAB is een flop, volgens CBS onderzoek van vorig jaar heeft slechts 6% vd huishoudens een DAB ontvanger, er is geen groei meer, bij de jongeren is er zelfs een krimp. Alleen de oudjes luisteren wat meer naar DAB vanwege de schandalige afschakeling van 747AM. Pure leeftijdsdiscriminatie, Henk Krol kom er maar in.

Link naar opmerking

Ik heb inmiddels ook 4G voor een schappelijke prijs, en ook wat internetradio betreft, loopt dat als een tierelier. Zo kan ik in de trein en de auto (die heeft bluetooth) gewoon naar mijn favoriete Amerikaanse stations luisteren.

 

Ik vraag me alleen af of de commerciële radio, die het vooral van muziek moet hebben, straks digitaal niet heel veel last van de streamingdiensten gaat krijgen. Dat komt immers binnen via diezelfde telefoon en autoradio. Waarom zou je nog naar Sky Radio luisteren, als je ook naar je eigen favoriete playlist kan luisteren zonder reclameonderbreking? Er zijn inmiddels miljoenen abbo's verkocht:

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/26/platenwereld-optimistisch-na-forse-stijging-verkopen-8428821-a1556157

bewerkt door Paul
Link naar opmerking

Interessant verhaal van Vincent. De toekomst over DAB+ versus internet kwam ook aan bod op de radiodag in Gistel. Uitzendingen waarbij er meer en meer luisteraars zijn via internet wordt voornamelijk voor het radiostation een dure grap, was daar een opmerking.

Link naar opmerking

Langs de hele Nederlandse grens (en die is 1027 km lang) luisteren mensen naar radiozenders uit onze buurlanden. Niet alleen hobbyisten: de bloemist, de huisman, de snackbar, de scholier. Met een FM-signaalsterkte van 70% is een Duits, Waals of Vlaams station nog goed te beluisteren. Met een DAB+-signaalsterkte van 70% horen deze grensluisteraars helemaal niks, want DAB doet het ofwel goed, ofwel niet.

 

Dan is DAB geen vooruitgang, vind ik.

Link naar opmerking
Op 27-4-2017 om 18:36 zei ruudam:

Toen de platenspeler en de bandrecorder kwam dacht ook iedereen dat het snel met de (muziek) radio gedaan zou zijn.

 

Dat klopt, maar het valt niet te ontkennen dat radio voor de jongere generaties lang niet meer zo belangrijk is als in onze jeugd. Ik zie het aan mijn eigen kinderen.

Link naar opmerking

Afgezien daarvan, ik vind het rijkelijk voorbarig om DAB tot een mislukking te verklaren. Dat zal eenvoudig moeten blijken. Een wijs man zei ooit: 'Het is moeilijk voorspellingen te doen, zeker waar het de toekomst betreft.' Kijk maar eens naar Back to the Future 2 (1989), dat zich zogenaamd in 2015 afspeelt. We zouden allemaal rondreizen in vliegende auto's, en niemand heeft een mobieltje...

Link naar opmerking
Op 26-4-2017 om 17:13 zei ruudam:

DAB is een flop

 

 

17 uur geleden zei ruudam:

DAB wordt een succes

 

Dus DAB is een flop, maar wordt een succes? Ik moet het allemaal nog zien, hoor, en voor mij als consument is het ook niet zo heel belangrijk. Als ik maar een paar leuke programma's kan luisteren, of het nu op fm, dab of online is. Ik pas me wel aan.

 

Ik snap je frustratie ten aanzien van Radio Paradijs en je gedwarsboomde plannen voor de MG, maar het woordje 'terreur' reserveer ik persoonlijk liever voor andere zaken.

bewerkt door Paul
Link naar opmerking

Om van een flop een succes te maken heb je een dictaat nodig. Bijvoorbeeld de overheids bepaling dat er vanaf ????? alleen nog maar auto's met DAB ontvangers mogen worden verkocht. Was het niet Duitsland die zoiets wilde??

 

By the way: volgens de Dikke van Dale is terreur: georganiseerd politiek geweld. 

Echter doe mij en iedereen een lol en ga nu niet de topic vervuilen met wat "terreur" inhoud.

 

Rob V.

Link naar opmerking

Ik vind alleen een bericht van vorig jaar over een Frans-Duitse commissie die vindt dat Europa dab verplicht moet stellen in nieuwe autoradio's: https://mediamagazine.nl/dab-moet-verplicht-worden-nieuwe-radios/

Maar ik weet niet of dat advies ooit al eens verder is gekomen dan die commissie.

 

En dat is dus nog altijd wezenlijk iets anders dan het afschakelen van fm. Daar is Europa nog lang niet aan toe. En met dab-radio's kun je altijd ook fm beluisteren, zo is mijn ervaring.

 

 

bewerkt door Paul
Link naar opmerking

"En dan komt begin 2017 je telefoonprovider met een abonnement voor onbeperkt bellen, sms en internet. Voor 5 euro meer per maand, overstappen is gratis."

 

Ik zou om radio via internet in de auto te moeten luisteren 25 euro per maand meer moeten neertellen (betaal nu 11 euro en tmobile adverteert met 36 euro). Dat vind ik nogal wat. Voor het bedrag dat ik hier op jaarbasis mee uitspaar kan ik meerdere autoradio's met DAB aanschaffen.

 

Los van het feit dat ik dit persoonlijk te duur vind, raakt dit nog ander punten. Enerzijds wordt radio via internet radio in abonnementsvorm (dmv je datagebruik). Anderzijds verandert het kostenplaatje van een radiozender. Distributie obv een vast bedrag wordt distributie per luisteraar (kosten per streamende luisteraar). 

Link naar opmerking

Vooral dat laatste lijkt me nog wel een puntje. Spotify heeft bewezen dat je via streaming probleemloos miljoenen luisteraars kunt bereiken, maar je hebt er wel een enorme servercapaciteit voor nodig en dat kost een flinke duit geld, om nog maar te zwijgen van het elektriciteitsverbruik.

 

Vergeleken daarmee zijn fm en dab veel efficiënter, althans voor radiostations die mikken op een groot publiek.

bewerkt door Paul
Link naar opmerking

Ik heb vandaag Herbert Visser gesproken en hij maakte mij attent op het feit dat als iedereen radio gaat luisteren via mobiel internet de capaciteit van de providers 400 maal groter moet zijn dan wat we nu hebben. Zo'n uitbreiding betekent dat de abonnementsprijzen flink moeten stijgen om dat te kunnen bekostigen. 

Link naar opmerking

Ja, daar kan ik me iets bij voorstellen. De grote commerciële radiostadions richten zich op een massapubliek, daar moeten ze het van hebben. Dan is uitzending via de ether toch een stuk economischer (en zuiniger qua energieverbruik) vergeleken met honderdduizenden luisteraars die ieder voor zich hun eigen stukje servercapaciteit opvragen.

 

Internetradio is een ander medium, meer gericht op de individuele liefhebber. Ik denk wel dat er met name bij jongeren een verschuiving plaatsvindt: er wordt meer via de telefoon geluisterd, en de lineaire radio krijgt almaar meer concurrentie van podcasts, en van streaming apps als Spotify en Youtube. Dat kun je vergelijken met tv: mensen kijken minder vaak lineaire tv-kanalen, en vaker Netflix, Uitzending Gemist etc.

 

Persoonlijk zie ik voor dab nog steeds een rol weggelegd, maar dan moeten ze de ontvangstmogelijkheden wel flink verbeteren. Tot die tijd is fm onmisbaar.

 

Paul

 

 

Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.