Spring naar bijdragen
Wat fijn dat je Radiotrefpunt bezoekt! Dank daarvoor. Het onderhoud en beheer van de community kost geld. Help ons hiermee. Steun Radiotrepfunt en doneer. Alvast bedankt. ×

Nederland

  • artikelen
    5295
  • opmerkingen
    1158
  • weergaven
    714722

Auteurs van dit blog

Commerciële radiofrequenties worden in 2017 opnieuw geveild


Het kabinet heeft vandaag besloten om de frequenties voor commerciële radiostations opnieuw veilen. De nieuwe vergunningen gelden voor een periode van tien jaar. Deze termijn is door minister Henk Kamp ingesteld omdat bedrijven vaak flink investeren in de vergunning en de zender.

 

Bij de veiling komen ook extra digitale frequenties vrij. Deze zijn bestemd voor zowel nieuwkomers als bestaande partijen. Ook komt de limiet te vervallen van het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen. Ook andere beperkingen worden opgeheven. De meeste gedetailleerde programma-eisen komen te vervallen, met uitzondering van commerciële zenders voor nieuws en Nederlandstalige muziek. Minister Kamp: “Een veiling van vergunningen met minder voorwaarden en een lange looptijd geeft bedrijven meer kansen om te innoveren en te ondernemen”.

 

Vicepremier Lodewijk Asscher ontkende dat het kabinet voor een veiling kiest om zoveel mogelijk geld op te halen. “Een veiling is een transparante en eerlijke manier om een schaars goed te verdelen. Het is niet per definitie zo dat dat zoveel mogelijk oplevert. Het gaat om eerlijke prijsvorming.”

 

Volgende week debateert de Tweede Kamer met de minister over de veilingen. Astrid Oosenbrug (PvdA) is niet blij me de keuze van de minister: “De PvdA is tegen het veilen van de FM-frequenties. De omroepen hebben veel geïnvesteerd in een overgang naar digitale radio. Een veiling zou onrust creëren en de omroepen extra op kosten jagen. Dat is nergens voor nodig.”

 

Kees Verhoeven (D66) vindt het positief dat de eisen minder gedetailleerd zijn maar houdt de minister volgens hem echter onvoldoende rekening met de digitalisering waar radiostations nu fors in investeren. Ook het loslaten van de eigendomsbeperkingen draagt het risico van machtsconcentratie in zich.


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.