Spring naar bijdragen
Wat fijn dat je Radiotrefpunt bezoekt! Dank daarvoor. Het onderhoud en beheer van de community kost geld. Help ons hiermee. Steun Radiotrepfunt en doneer. Alvast bedankt. ×

Nederland

  • artikelen
    5285
  • opmerkingen
    1156
  • weergaven
    713215

Auteurs van dit blog

NTR Radioprijs 2017


de redactie

674 weergaven

Lise Bonduelle is de winnaar van de NTR Radioprijs 2017. De Belgische versloeg in een spannende finale de negen andere genomineerden uit Nederland en België. Bonduelle, studente aan het RITCS in Brussel maakte met de documentaire "Van de kaart" een spannende en actuele roadtrip rond de vraag of je in deze tijd nog van de radar kunt verdwijnen zonder sporen achter te laten.
 

De tweede prijs werd uitgereikt aan Marlies van den Bergh, studente aan de Hogeschool van Amsterdam, voor haar documentaire "Oma wil niet meer jarig zijn"; over het verlangen van haar grootmoeder om te sterven en de dilemma's waar deze wens de familie voor stelt.


De NTR Publieksprijs ging eveneens naar Lise Bonduelle.
Voor de eerste keer reikte op dit prijzengala ook de Dutch Directors Guild, de belangenvereniging van audiovisuele regisseurs, een prijs uit aan de veelbelovende Nederlandse maker Stan Hulsen voor zijn podcast "Ongedocumenteerd".

Het was alweer de 27e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende radio- en podcastmakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op de afgelopen weken te beluisteren in Radio Doc op Radio 1. De finale vond vandaag, 3 september, plaats in Theater De Brakke Grond in Amsterdam. De programma’s zijn nog altijd te beluisteren via Facebook en als podcast in iTunes.
De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium radio, een podium bieden voor aankomende radio- en podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

 

image2.jpg.c1615fc1c00653951bc9230e0d08c9da.jpg  

Foto links Lise Bonduelle, foto midden Marlies van den Bergh, foto rechts Stan Hulsen.


Eindoordeel jury
De jury onder voorzitterschap van NPO zendercoördinator Wim Eikelboom, was aangenaam verrast door het aantal van 23 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen journalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral storytelling, originaliteit, verbeeldingskracht en het gebruik van zoveel mogelijk aspecten van het radio- en podcastvak willen aanmoedigen.


Winnaar 1e prijs: ’Van de kaart’ van Lise Bonduelle, van het RITCS in Brussel, afdeling Radio 
Over deze documentaire is de jury unaniem heel positief. Dit is een journalistiek verhaal zoals je wilt dat het verteld wordt. De juryleden zaten op het puntje van hun stoel en wilden weten hoe het verder zou gaan. Het onderwerp is actueel, relevant en spannend, is interessant opgebouwd en voorzien van mooie muziek. De vragen van de luisteraar worden precies op het goede moment beantwoord. De maakster is ons steeds een stapje voor. Ook constateert de jury een goede planning en productie en heeft bewondering voor de parallelle opnamen. Het is helemaal af.
De jury heeft twee kritische opmerkingen: het Frans dat voor een Nederlandse luisteraar moeilijk te volgen is had ze kunnen maskeren door er een voice-over over te leggen zodat de luisteraar niet afhaakt. Het tweede heeft betrekking op de ethiek van Lise’s werkwijze: mag je hotelbalies in de waan laten dat het om een vermissing gaat terwijl het in werkelijkheid om een gepland experiment gaat.

 
Winnaar 2e prijs: ‘Oma wil niet meer jarig zijn’ van Marlies van den Bergh van de Hogeschool van Amsterdam, opleiding Media Informatie en Communicatie
 
De jury vindt het geen origineel, maar wel actueel en relevant onderwerp dat niet sentimenteel wordt uitgewerkt. De moeder en tante vormen een goede tegenstelling, de dokter is een onmisbare schakel. De opnametechniek is goed en de jury is te spreken over de verrassende introductie. Wel is de jury kritisch over het muziekgebruik, dat zij een beetje ‘Sesamstraat-muziek’ noemde. Ook vond de jury het positief dat de luisteraar echt onderdeel van de familie werd. Toch constateert de jury dat het verhaal na 16 minuten inzakt en de maker het verhaal rond heeft willen maken terwijl er niets rond te maken valt. Wellicht had de maker haar eigen gevoel moeten onderzoeken. Dit is een maker die de jury wel een steuntje in de rug gunt.

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.