Spring naar bijdragen

Nederland

  • artikelen
    5225
  • opmerkingen
    1153
  • weergaven
    703413

Auteurs van dit blog

Genomineerden NTR Radioprijs 2015 zijn bekend


De genomineerden voor de NTR Radioprijs 2015 zijn bekend. De aanmoedigingsprijs voor jonge radiomakers uit Nederland en Vlaanderen wordt dit jaar voor de 25e maal uitgereikt.

 

Alle makers van de genomineerde programma’s zijn te gast bij Mijke van Wijk in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus. Zij praten over de totstandkoming van hun documentaire en hun hele programma is dan te horen.

 

Dit jaar zijn er vijf genomineerden uit Vlaanderen en zes uit Nederland. En de programma’s gaan over zulke uiteenlopende onderwerpen als de gasboringen op de Waddenzee, de relatie met een contrabas, herinneringen aan 20 juli 1969 en aan het Land van Ooit.

 

Prijzen
Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 30 augustus, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 30 augustus deze onderscheiding.

 

Radio Doc, zondag 26 juli 2015, 21:00 uur, NPO Radio 1

 

Onrust op Schier
Schiermonnikoog luidt de noodklok over het zoveelste boorplatform dat het waddengebied binnendringt. Bewoners van het eiland vertellen welke impact dat gaat hebben op de natuur en het toerisme. Een programma van Roel Breet en Ivar Lingen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

 

Toekomstgeluid
“Wat is de toekomst van de radiodocumentaire?” Met die vraag gaat Thijs van Litsenburg op pad. In Toekomstgeluid schetst hij een beeld van de ontwikkelingen op NPO Radio 1 en komt met verrassende oplossingen voor de radiodocumentaire. Een programma van Thijs van Litsenburg, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.

 

Radio Doc, zondag 2 augustus 2015, 21:00 uur, NPO Radio 1

 

Alice
De vriend van Anneke Hermans heeft een contrabas. Ze heet Alice en gaat overal mee naar toe. Waarom voelt hij zoveel liefde voor “een stuk hout”? Dit probeert Anneke te achterhalen… Een documentaire van Anneke Hermans, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

 

La Valla
Ceuta is een Spaanse enclave in Noord-Marokko, de plaats waar Afrika en Europa elkaar raken. Ceuta is een symbolische plaats voor het Europese grenzenbeleid: de stad is omheind door metalen hekken met prikkeldraad, scheermesdraad, alarmsystemen en patrouilles. Afrikaanse migranten worden met geweld uit Europa gehouden. Een ‘met fictie geïnjecteerde’ documentaire van Hadewijch Vanhaverbeke, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

 

Radio Doc, zondag 9 augustus 2015, 21:00 uur, NPO Radio 1

 

20 juli 1969
Op 20 juli 1969 landt de eerste mens op de maan en wint Eddy Merckx zijn eerste Tour de France. Een reconstructie van die zondag waarop de wereld veranderde en alles mogelijk leek. Een documentaire van Julie Nevejan, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

 

Eviva España
In Eviva España vertellen de componist Leo Caerts en de zangeres Samantha (Christiane Bervoets) die het nummer als eerste zong, over dit wereldberoemde lied. Een programma van Bert De Cat, RITCS, opleiding radio, Erasmus Hogeschool Brussel.

 

Buitenslapers
Zelfs midden in de winter zijn er dak- en thuislozen die er voor kiezen om buiten te slapen. De makers gaan op bezoek bij de dakloze Steven en zetten hun eigen tent op om bij een temperatuur van -2 graden Celsius de nacht naast hem door te brengen. Een programma van Stefan Speelberg en Stan Hulsen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

 

Radio Doc, zondag 16 augustus 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1

 

Geduld, Californië
Een intiem portret van een gezin en hun manier van omgaan met dood en rouw, dromen en religie. Een documentaire van Maud Mulier, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

 

Terug naar Ooit
Kloontje het Reuzenkind, Sap de Aardwortel en Rak de Reiger, namen die verbonden zijn aan het Land van Ooit dat in 1989, of Anna Domino 1 zoals ze zelf zeggen, open ging. Het themapark waar kinderen de baas waren. Na de sluiting in 2007 gaat het park nu weer open, maar veel is er niet meer over. Het Land van Ooit heeft plaats gemaakt voor het wandelpark De Poort van Heusden, maar de herinnering aan wat er ooit was blijft… Een programma van Anouk Kantelberg, Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg.

 

Radio Doc, zondag 23 augustus 2015, 21.00 uur, NPO Radio 1

 

Licht aan het einde van de hulpverlening
Het aantal zelfdodingen stijgt de laatste jaren. De meest voorkomende oorzaak is een psychische ziekte. Waarom laten de cijfers een stijging zien? En waarom is wél bekend dat de oorzaak ligt bij een psychische aandoening maar konden hulpverleners niet zien aankomen dat iemand zelfmoord pleegde? Faalt de hulpverlening? Een programma van Larissa de Heus, Opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle.

 

De Bunker
De Bunker vertelt het verhaal van Gearts vorig jaar overleden grootvader, een man met hart voor de politiek en de Friese taal. Als wethouder van Grou had hij een opvallend privilege: bij een natuurramp of een nucleaire aanval mocht hij wel, maar zijn vrouw en kinderen niet, in de schuilbunker die aan de rand van het dorp was gebouwd. Een programma van Geart van der Pol, Opleiding Journalistiek, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle.

 

 

Alle genomineerden zijn te beluisteren op: ntr.nl/radioprijs.
Radioprijs op Facebook: go.ntr.nl/radioprijs


0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.