Boekrecensie: Radio Guide
Boem, en het lag plotseling en onverwacht op de deurmat; een nieuwe publicatie van de hand van Ing. Klawitter en Ing. Siebel en een team van medewerkers die ons ditmaal onder de titel Radio Guide 2018/19 een kleurklank aan radioinformatie voorschotelen als het gaat om het radiobeleven van over onze oosterlijke grens: Duitsland.
En niet dat het alleen voorbestemd is als publicatie voor de Duitse luisteraars maar zeker ook voor de fervente radioluisteraars in de aangrenzende buurlanden als Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Radio verzorgd via FM, DAB en kabelnetwerken worden uitgebreid belicht, evenals de vorm van radiomaken die via satelliet en internet wordt verspreid. Uiteraard zijn er de opsommingen van diverse frequentielijsten worden de diverse radio-organisaties uitgebreid in de spotlight gezet, waarbij het dikke, maar toch goed hanteerbare, boekwerkje een aanvang neemt met het belichten van de zogenaamde publieke omroeporganisaties die tot in detail worden belicht.
Dan doel ik op bijvoorbeeld de ARD, de ZDF, de Deutschlandfunk, de Mitteldeutscher Rundfunk, de WDR en soortelijke organisaties. In deze editie van Radio Guide 2018/2019 ook ruimte voor een overzicht van de private radiostations in diverse deelstaten of grote steden actief zijn. Naast de standaard, in deze publicatie terugkerende rubrieken, is er ook ruimte voor verhalen.
Zo is er een interessante spotlight gericht op Sabine Töpperwien, die al meer dan dertig jaar met vreugde de verslaggeving van voetbalwedstrijden vanuit stadions als die van Dordmund, Schalke ’04, Leverkussen en meer via de radio brengt. Wat voor Nederland Han Hollander voor de radio betekend heeft als eerste verslaggever van voetbal via de radio was zondermeer Bernhard Ernst voor de Duitse radio van grote betekenis. Ernst, die zijn loopbaan in 1920 als sportjournalist begon. Daarnaast studeerde hij ook nog en zou in 1922 promoveren op het thema ‘sportjournalistiek en sportverslaggeving specifiek gericht en bericht inzake West Duitsland’.
Aan hem wordt in Radio Guide ondermeer ook een apart hoofdstuk gepubliceerd. Ter illustratie is een aantal echt historische foto’s geplaatst terwijl er in de stad Münster zelfs een straat naar hem werd vernoemd. Han Hollander kreeg een gedenkplaat in zijn geboorteplaats Deventer.
De hoofdmoot is de duik die de samenstellers hebben genomen in de radioscene in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, terwijl ook genoeg andere artikelen voorbij komen over de radio-organisaties die elders hun activiteiten verspreiden. Hoewel slechts op 1 1/3 pagina, aangezien er simpelweg veel minder te vermelden is dan in het verleden, wordt ook de broodnodige informatie verstrekt omtrent de nog enkele activiteiten die via AFN (American Forces Network) in Duitsland worden gedaan via de radio, hoewel het aantal uren dat de regionale uitzendingen worden verzorgd steeds spaarzamer worden.
In het kort wordt ook stil gestaan bij radio vanuit de omringende landen, zoals eerder genoemd maar ook Denemarken, Liechstenstein, Polen en Tsjechië horen zeker vermeld te worden waarbij er een apart artikel is terug te vinden over Radio L uit Liechtenstein, het land dat nooit een open zee had maar toch een marineonderdeel in het leven riep zodat Capital Radio onder Liechtensteinse vlag in internationale wateren actief kon zijn. Misschien een interessant historisch onderwerp om in een volgende editie te publiceren.
Al met al de moeite waard om dit jaar je eigen editie van Radio Guide te bestellen via www.vth.de
Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Ausgabe 2018/19
Chefredactie: Ing. Gerd Klawitter en Ing. Wolf Siebel
Lektor: Jens Klawitter.
448 pagina’s geillustreerd
ISBN 978-3-88180-897-2
Siebel Verlag, vth Baden Baden, 2017.
Prijs: Euro 24,90.
Hans Knot, 18 november 2017
0 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden
Er zijn geen opmerkingen.