Spring naar bijdragen

Hans Knot: Popstation Hilversum 3 slechter kon het niet


5a1afb1f10456_column2dec.thumb.jpg.f92dd86954a35b23cbd3cbb5394080c4.jpg

In deze historische terugblik neem ik je mee naar de laatste week van januari 1969. Het was de tijd dat de Draadomroep voor ons in Huize Knot verleden tijd werd, zoals op vele andere plekken in de stad Groningen en elders in het land. Luisteren naar bepaalde radiostations diende in de toekomst puur alleen via de transistorradio te gebeuren, wat op zich geen probleem was. Alleen was het niet zo goed gesteld met de favoriete radiostations. Radio Caroline had al bijna 10 maanden verstek laten gaan doordat de beide zendschepen van dit radiostation wegens niet nakomen van betalingen van hun ankerplaatsen waren weggesleept. Ze werden in de Amsterdamse Houthaven aan de ketting gelegd.

 

Het geluid van een andere zeezender, Radio Veronica, was mede door slechte frequentie en laagvermogen zender, gedurende de winterse dagen slechts enkele uren per dag echt goed te ontvangen in het noordoosten van Nederland. En in de avonduren was het luisteren in de fading naar de programma’s van Radio Luxembourg. Ook werd de radio af en toe afgestemd op de middengolf om enigszins overdag, waar mogelijk, te luisteren naar AFN Bremerhavn, een radiostation van The American Forces Radio gericht op de in Bremerhavn gelegderde Amerikaanse soldaten. Maar goede radio was het om zeker regelmatig op af te stemmen.

 

Op 29 januari 1969 verscheen er het bericht in de kranten dat de programma’s van Hilversum 3, vaak door de overheid bestempeld als het popstation dat als alternatief dienst diende te doen ten opzichte van Radio Veronica, meer zendtijd zou krijgen. Vanaf 1 mei 1969, zo werd bekend gemaakt, zou Hilversum 3 eventueel dagelijks tot middernacht zijn te beluisteren en dus een drastische uitzenduitbreiding krijgen. Tot die bewuste datum was Hilversum 3 slechts tussen 9 uur in de ochtend en 6 uur in de avond te beluisteren. De uitbreiding was niet alleen bedoeld voor in de avond maar ook in de ochtend, want op 1 mei zou men vanaf 7 uur in de ochtend actief zijn.

 

Het persbricht maakte verder melding dat het de bedoeling zou zijn  om het popkarakter van Hilversum 3 tot zes uur ’s avonds te handhaven en zelfs te versterken. Het gaf me toen alle reden tot nadenken en bijna een halve eeuw later beginnen mijn ogen nog te knipperen bij het lezen van deze vorm van desinformatie. Ik probeer het geen stokpaardje te laten worden maar wil toch nog eens teruggrijpen op de programmering van wat zo vaak het popstation Hilversum 3 werd genoemd.

 

Daarvoor ga ik terug na de willekeurige vrijdag- en zaterdagprogrammering 1969, dus 48 jaar geleden op Hilversum 3. De vrijdag bracht ons om 9 uur de VARA met Eddie Beckershow. Een voormalige Veronicadeejay die als een van de eersten de overstap naar de publieke omroepen maakte. Hij werd om 11 uur gevolgd door VARA collega Felix Meurders die in dat jaar zijn eerste stappen in Hilversum maakte nadat hij al voor Radio Luxembourg had gewerkt. Van 12 tot 14 uur was vervolgens op de vrijdagmiddag de VPRO, die het recht tot het uitzenden van de Top 30 had, dit in presentatie van Joost den Draaier. Allemaal nog aannemelijke kost maar waarom een Top 30 op de vrijdagmiddag, een tijdstip dat velen aan het werk of naar school waren?

 

Maar dan om 14.00 uur de AVRO met het programma Lynx of Los, het staat me bij dat we het dienden te zoeken in de lichte amusementshoek als het ging om dit programma. Als ik duik in diverse archieven is er van dit programma niets bewaard gebleven laat staan dat er iets is terug te vinden over het presentatieteam. Ik zal er voor naar Hilversum dienen af te reizen om in oude edities van de AVRO Bode te duiken om erachter te komen meer informatie te krijgen over Lynx. De uren daarna bracht deze omroep ‘Muziekboetiek’, het AVRO Radio Journaal met nieuws in het kort en afsluitend tussen 5 na 5 in de middag en zes uur het programma ‘Zingende Boogie’, een speciaal programma voor de automobilist. Inspirerende muziek voor de teenager was op dat tijdstip wel te vinden op Radio Veronica dat tussen 4 en 6 uur de Rob Out show programmeerde.

 

De willekeurige zaterdag, in 1969, begon op Hilversum 3 om 9 uur met het programma Djinn, dat werd gemaakt door medewerkers van de KRO. Een programma vol amusement en een fleurtje actualiteiten en een bedenksel in 1965 van Leo Nelissen, die in 1968 de overstap had gemaakt naar de NOS. Djinn werd in eerste instantie gepresenteerd door Martha Doyle en Donald de Marcas, waarbij de eerste de ontdekker was van Hans van Willigenburg, die een lange KRO carriere zou gaan maken ondermeer als medepresentator van het zaterdagochtendprogramma. Misschien vanwege de luie zaterdagochtend, sinds enkele maanden hoefden we op de zaterdagochtend niet meer te werken, zijn er vlagen van dit programma bij gebleven.

 

5a1afaf034c08_leonelissen.png.a63c7312527bc4655b0d34622a080389.pngLeo Nelissen (foto database Beeld en Geluid)

 

Halverwege de zaterdag had je dan het programma Skivatoon dat door de NOS werd uitgezonden en je op de hoogte bracht van de nieuwste LP’s in het lichte genre. En wat zo vaak voorkomt als je zoekt in de archieven van Beeld en Geluid, er wordt geen zoekresultaat gevonden op de titel van dit programma, dat tot 13 uur duurde, waarna de versnipperde zendtijd werd overgenomen door de NCRV. Eindelijk popradio? Ik kan me er persoonlijk niets van herinneren even als het gaat om de inhoud van ‘Four a clock tea’, dat een uur duurde want om 17 uur, na het ANP Nieuws was het tijd voor ‘Hier en Nu de Wekelijkse Sportshow’, dat de zaterdag voor Hilversum 3 tot de zendtijduitbreiding per mei 1969 zou blijven afsluiten. Een programma dat niet werd overgeslagen al was het alleen maar om te horen hoe AVC of Sportclub Genemuiden het er weer vanaf hadden gebracht in hun Zaterdag Voetbal Klasse. Af en toe kwam er dus een popplaatje voorbij op de zaterdagen.

 

Maar dan de plannen voor de avondprogrammering, zoals die per 1 mei 1969 diende in de gaan. Men wilde allereerst de sterkte van de zender op de 240 meter handhaven, eventueel zelfs versterken.  Men had het plan opgevat om op het ‘popstation’ Hilversum 3 in de avonduren een schema te gaan hanteren dat vergelijkbaar was met het derde programma van de BBC Radio. In september 1967, met de komst van BBC Radio 1 etc. en het einde van de BBC Home Service, was een herindeling van programmering geweest en kreeg BBC Radio 3 in de avonduren een mengelmoes aan programma’s, waaronder praatprogramma’s, klassieke muziek en ruimte voor uitzendingen van mini-zendgemachtigden. Ruimte voor de gebruikelijke uitzendingen van de politieke partijen was er ook en dus leek het de omroepen in Hilversum het mooi een dergelijk schema ook in Nederland in te voeren.

 

De plannen voor de uitbreiding van zendtijd inzake Hilversum 3 werden vervolgens door omroepvertegenwoordigers aan minister Marga Klompé, destijd verantwoorderlijk voor CRM, voorgelegd. Zij stemde in, mits de omroepen in 1969 de extra zenduren zelf zouden betalen. De omroepen gingen in principe direct accoord met de voorwaarden. Dan lag er nog het probleem dat er intereferentie zou kunnen onstaan door de uitzendingen op die van een Hongaars station die dezelfde frequentie was toegewezen. Deze veronderstelling bleek. na een door medewerkers van de NRU (Nederlandse Radio Unuie) gepleegd onderzoek, niet waar te zijn. Dit hield tevens in dat reeds in februari 1969 Hilversum 3 gedurende alle uitzenduren op hoogvermogen zou blijven uitzenden via de 240 meter en dat er geen verlaging in vermogen na 17.00 uur meer zou plaats vinden.

 

Of alle veranderingen van invloed zouden  zijn op de beluistering van het ‘popstation’ Hilversum III kun je de antwoorden zelf wel raden. Tevens is het de vraag of de uitbreiding in zendtijd er inderdaad al in de maand mei 1969 zou komen. Het zou in ieder geval nog enkele jaren duren voordat we echt Hilversum III  als een volwassen popstation zouden gaan beluisteren, maar daarover een andere keer meer.

 

Hans Knot, 02-12-2017

  • Vind ik leuk 1

9 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Niels Zack

Geplaatst (bewerkt)

Lynx of los was een Tros programma.  Daar is alleen een aircheck van de tune met aankondiging van bewaard gebleven. Juul Geleick heeft destijds, als Tros archivaris, van mij een kopie gekregen. (zie ook: 50 jaar 3FM, blz 56 seizoen 4)

bewerkt door Niels Zack
Robin Westhof

Geplaatst

"maar waarom een Top 30 op de vrijdagmiddag, een tijdstip dat velen aan het werk of naar school waren?"

 

Als scholier van de lagere school had ik toen vrij van 12.15 uur tot 13.45 uur en kon je mooi thuis een uurtje luisteren (tijdens de lunch) naar Joost met de Top 30.

Een van de weinige programma's (op H3) die toen de moeite waard waren en de concurrentie aan konden met Radio Veronica.

 

 

 

 

 

 

thijs5326

Geplaatst

Bij mijn eerste baas ('69 - '78) stond de hele dag Hilversum 3 op omdat het de enige muziekzender op de FM was. De Top 30 was de eerste jaren inderdaad één van de weinige programma's die nog te pruimen viel. Maar door wie de presentatie overgenomen is nadat Joost naar RNI vertrokken was, kan ik me niet meer herinneren. Meurders misschien? Gr.thijs

Albatrosstudio

Geplaatst

Van Hilversum III herinner ik mij dat ik de TROS donderdag nadat Veronica en Noordzee zwegen prachtig vond. Daarnaast vond ik Zoekplaatje op de VARA dinsdag erg leuk. Veronica op vrijdagavond stond eveneens altijd aan tussen 19-20h., dat was het wel zo'n beetje. Verder luisterde ik naar Radio Mi Amigo.

melle

Geplaatst

Hier de luisterdichtheidscijfers op 30-7-1969 (Leidse Courant) waaruit blijkt hoe populair Radio Veronica destijds was:

 

luisterdichtheid 30-7-1969 nederlandse radio (Leidse Courant).PNG

Martin1968

Geplaatst

Interessant Melle! Maar eerlijk gezegd valt het me een beetje tegen.

Robin Westhof

Geplaatst

1 uur geleden zei Martin1968:

Maar eerlijk gezegd valt het me een beetje tegen.

 

Vind het redelijk goed, H1 en H2  waren natuurlijk in heel het land goed te ontvangen en H3 in een groot gedeelte

via middengolf + FM.

 

Veronica was alleen goed te ontvangen in het westen van Nederland

Met de luistercijfers van alleen  Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland en West Brabant waren de luistercijfers natuurlijk (nog) een stuk beter.

 

 

Vincent

Geplaatst

21 uur geleden zei thijs5326:

Bij mijn eerste baas ('69 - '78) stond de hele dag Hilversum 3 op omdat het de enige muziekzender op de FM was. De Top 30 was de eerste jaren inderdaad één van de weinige programma's die nog te pruimen viel. Maar door wie de presentatie overgenomen is nadat Joost naar RNI vertrokken was, kan ik me niet meer herinneren. Meurders misschien? Gr.thijs

 

Willem van Kooten kon in 1971 zijn werkzaamheden bij Radio Noordzee Internationaal niet meer combineren met de presentatie van de Hilversum 3 Top 30. Vanaf 2 april 1971 werd Felix Meurders de nieuwe presentator van de hitlijst, die hij gelijk omgedoopt tot de Daverende dertig.

 

https://www.radiopedia.nl/wiki/Hilversum_3_Top_30

melle

Geplaatst

In het VPRO -internetarchief staat overigens een interview (4-7-1989) met Felix Meurders  in het radioprogramma 'De Radioverening'.

Voor de liefhebbers hierbij de uitzending: https://pixeldra.in/u/G3nHmb

 

Gr, Melle

Felix Meurders - De Radiovereniging - VPRO - 4 juli 1989.PNG

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.