53% van de Vlamingen luistert voor verkeersinformatie het liefst naar de radio
Radio blijft de meest gekende en gebruikte bron voor verkeersinformatie, maar de Vlaming combineert steeds meer verschillende kanalen voor verkeersinformatie.
We kenden een woelige mobiliteitsweek waarbij de Vlaming aan z’n autoradio en smartphone was gekluisterd voor de nieuwste verkeersinformatie. Geen toeval want 85 procent van de Vlamingen maakt gebruik van de radio als bron van verkeersinformatie, terwijl het belang van andere bronnen groeit. Dat blijkt een onderzoek van de VRT, gebaseerd op een steekproef bij 1.500 Vlamingen. Wanneer we doorvragen naar het voorkeurskanaal, dan kiest 53 procent voor de radio, 11 procent voor GPS en 8 procent voor verkeersapps.
De algemene conclusie van het onderzoek is dat de Vlaming verkeersinformatie steeds belangrijker vindt. “Twee derde van de Vlamingen vindt het belangrijk om verkeersinformatie te krijgen, wat de bron van die informatie ook is”, zegt Hajo Beeckman, verkeersanker bij de VRT. “Opvallend: het belang neemt nog toe in vergelijking met eerdere onderzoeken uit 2015 en 2012. Misschien komt dat omdat de filedruk op onze wegen nog elk jaar toeneemt; er staan steeds vaker files in voorheen rustige periodes, zoals de daluren of weekends. Steeds meer mensen krijgen dus met files te maken.”
Radio als betrouwbare bron
Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de Vlamingen hun verkeersinformatie bij de radio halen. Radio blijft de meest gekende en gebruikte bron voor verkeersinformatie, in alle leeftijdsgroepen. Andere bronnen kennen een sterke groei: zo gebruikten in 2015 nog slechts 5 procent van de weggebruikers regelmatig een verkeersapp, vandaag is dat al 28 procent.
Het ene kanaal sluit het andere niet uit, het onderzoek toont aan dat de Vlamingen steeds vaker verschillende kanalen combineren. Zo wordt radio ervaren als een heel betrouwbare en volledige bron voor verkeersinformatie. Tachtig procent van de Vlamingen die radio gebruiken als bron van verkeersinformatie zijn bovendien tevreden over de bulletins op VRT-radio. Apps scoren op vlak van gebruiksvriendelijkheid, ze zijn up-to-date en leveren informatie op maat, maar doen het dan weer minder op het vlak van betrouwbaarheid.
“We vroegen ook: ‘Welke bron van verkeersinformatie kies je als je er maar één zou mogen gebruiken?’ Op die vraag antwoordt ruim de helft van de Vlamingen: radio”, aldus VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. “11% geeft de voorkeur aan een GPS toestel, 8% aan verkeersapps en 9% gaat voor andere kaartapplicaties (zoals maps). Een kleine 20 procent informeert zich liever, vooraf, via TV of het internet thuis.”
Publieke opdracht
Uit het onderzoek bleek bovendien dat de Vlaming een belangrijke rol voor de VRT ziet weggelegd op het vlak van verkeersnieuws. 8 op de 10 vinden dat het geven van verkeersinformatie hoort bij de rol van de publieke omroep. Ruim één derde – tot zelfs de helft van de jongeren tussen 15 en 24 jaar – vindt dat de VRT meer moet inzetten op verkeersinformatie via sociale media of de nieuwsapp. 4 op 10 van de VRT-radio luisteraars zou ook graag meer informatie willen over fietsaccommodatie en het openbaar vervoer.
1 Opmerking
Aanbevolen antwoorden