Spring naar bijdragen

Hans Knot: Programmamakers


Zaterdag en dus weer terug in de tijd in mijn radiocolumn. In de lange historie van Radio Veronica komen heel wat meer namen voor van programmamakers dan de gemiddelde 60 plusser zal opsommen. Verder dan Lex Harding, Tineke, Klaas Vaak, Rob Out, Will Luikinga, Stan Haag, Tom Collins, Chiel Montagne en nog een paar boegbeelden zal men niet komen. Veel van de voornoemde 60 plussers zijn dan ook pas gaan luisteren toen Radio Veronica een zogenaamd Top 40 formaat aannam. In de jaren voor 1965 was er vooral sprake van gesegmenteerde programma’s in lengte verschillend tussen 15 minuten en een uur. Programma’s die bij lange na niet werden opgenomen aan de Hilversumse Zeedijk, maar werden aangeleverd door reclamebureaus.


Recentelijk vond Jan van Heeren een aantal knipsels dat betrekking had op de loopbaan van ene Wout Steenhuis in Engeland, die zeker succesvol kan worden genoemd. Ergens wordt vermeld dat hij ook presentator is geweest bij Radio Veronica. Navraag bij de Stichting Norderney leverde als antwoord op dat deze naam totaal onbekend is als het gaat om Radio Veronica. Het is ongeveer vergelijkbaar met het antwoord van de gemiddelde 60 plusser. Als je specifiek zou vragen hoeveel vrouwelijke presentatoren Radio Veronica heeft gehad zal je als antwoord waarschijnlijk: Ellen van Eck, Anuschka en Tineke krijgen.


Uit het archief van mij blijkt dat dit er veel meer zijn geweest. Ik heb altijd bijgehouden, aan de hand van het luisteren, het lezen en bewaren, welke dames ooit achter de microfoon van Veronica hebben gezeten, al dan niet via het werk voor een reclamebureau. Hou je vast! Het zijn er meer dan 50 geweest: Ellen van Eck, Mies Bouwman, Brenda, Ellen, Anuschka, Tineke, Ger Ann Verweij, Ageeth Scherphuis, Annie M.G. Schmidt, Jasperina de Jong, Netty Rosenfeld, Hetty Blok, Karin  Kraaykamp, Ida de Leeuw van Rees, Pia Beck, Jacqueline Hoes, Isabelle, Joekine van der Valk ook wel aangekondigd als Joekie, Tony Bouwman, Anita, Margot, Dimitra, Marjon Berg, Erny Köhlers, Madelon Heyen, Linda Goedhart, Annette, Calvo Roderiquez,  Yoka Berretti, Adele Bloemendaal, Sylvia de Leur, Marijke van der Zon, Hanna Berk, Marjan Berk, Nienke, Mieke Verstraete, Hansje van Twist, Mieke Bos, Trees Gerards, Maria Ballings, Conny Stuart, Corinne Mude, Lies, Elisabeth Mooy, Enny Mols – de Leeuwe, , Doctor Fantastica, Yvonne, Silvia, Laura, Edith Pels, Stella Priest, Loes en Marga, Maria Casella, Eydie Gormé, Anneke van Hooff, Miep Koopman, Denise Maes, Louise Reeder, Mieke van Veen, Ria Valk, Marlies van Alcmoer, Jerry Bey, Willeke Alberti, Rosita, Janinde van Wely en Ria Vrolijk.


Terugkomend op Wout Steenhuis kan worden vermeld dat ook hij in het archief is terug te vinden als zijnde presentator bij Radio Veronica en wel met ‘een kwartiertje met Wout Steenhuis’ een programma dat in ieder geval beschreven staat als zijnde uitgezonden in de maand maart 1964. Het was geprogrammeerd in de middag tussen kwart voor twee en twee uur.


Na 1964 haal ik deze week ook een herinnering op aan de maand oktober 1968. Het toenmalige ministerie van Onderwijs en Wetenschappen werd namelijk met ingang van 16 oktober opgenomen in het schema van de radio-overheidsuitzendingen. Het programma van Onderwijs en Wetenschappen kwam vervolgens iedere drie weken in de ether. Steeds was het op woensdagen te beluisteren tussen 17:50 en 18:00 uur op Hilversum 1 — met een programma dat, waar mogelijk, inhaakte op de actualiteit.


Zo werden in de eerste uitzending, die van 16 oktober, de bewindslieden van Onderwijs en Wetenschappen, dr. G. H. Veringa en mr. J. H. Grosheide, gevraagd een toelichting te geven op enkele nieuwe punten van het toenmalige beleid. Andere onderwerpen die voor de daarop volgende uitzendingen in aanmerking kwamen, waren: de opleiding en opleidingsmogelijkheden voor medische studenten, de nota- Posthumus over de herstructurering van het wetenschappelijk onderwijs, de lerarenopleiding, de nieuwe schooltypen LEAO, MEAO en HEAO, het buitengewoon lager onderwijs in zijn vele facetten, de bijscholing van HTS-leraren in samenwerking met grote bedrijven en tenslotte de studenten en studentenorganisaties in Nederland. Vanwege de overheid had men wat bij te schaven bij de luisteraars op het gebied van Onderwijs en de radio bleek in die tijd het juiste medium voor eenzijdige communicatie te zijn.


Hans Knot, 30 juli 2016

 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.