VRT staat stil bij herdenking einde Groote Oorlog honderd jaar geleden
Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat de Wapenstilstand werd afgekondigd. De voorbije vier jaar ondernam de VRT verschillende initiatieven om de Groote Oorlog te herdenken, zoals de verslaggeving rond Lichtfront en De 30.000e Last Post, de herdenking rond 100 jaar Slag bij Passendale, De allerlaatste getuigen, het uitzenden van fictie- en documentaire reeksen als In Vlaamse velden, Ten oorlog, Parade’s end en Brave little Belgium, de radioprojecten Café Cuba, Opus 14-18, de rubriek 100 jaar Eerste Wereldoorlog bij VRT NWS.
De VRT wil de herdenking van deze historische gebeurtenis binnenkort op diverse manieren een gepast sluitstuk geven met een aangepast aanbod over de verschillende netten heen in samenwerking met partners op federaal, Vlaams en regionaal niveau.
Klara
Klara besteedt aandacht aan boeken en culturele evenementen die de Eerste Wereldoorlog herdenken in programma's als Espresso, Belmondo en Pompidou. Het radionet neemt in haar aanbod ook de volgende initiatieven mee.
Podcast ‘Opus 14-18’
Klara herlanceert de radiodocumentairereeks ‘Opus 14-18’ als podcast. Vanaf 29 juni kunnen de luisteraars wekelijks een nieuwe aflevering uit de podcast online vinden.
Met ‘Opus 14-18’ brengt Klara op een artistieke manier de Eerste Wereldoorlog terug tot leven. 100 jaar geleden trokken ongeveer 65 miljoen jonge mannen naar het front om te gaan vechten. Enkele honderden onder hen waren kunstenaars: schilders, schrijvers, componisten… Johan Van Cauwenberge stapt in de voetsporen van die kunstenaars. Niet alleen kunstenaars die iedereen aan de oorlog linkt, zoals de ‘war poets’ Wilfred Owen, Siegfried Sassoon of John McRae, maar ook de oorlogservaringen van J.R.R. Tolkien, Buster Keaton of Maurice Ravel komen aan bod.
Johan Van Cauwenberge duikt in hun verhalen en trekt naar plekken aan de voormalige frontlijn waar die kunstenaars leefden en vochten. Met onder de arm de boeken, de beelden en de muziek, maar ook de brieven en de dagboeken van die getalenteerde frontsoldaten. Hij neemt ook zijn zoon mee, striptekenaar Conz. Een jonge kunstenaar van nu dus, die 100 jaar geleden onvermijdelijk mee zou gemobiliseerd zijn.
Voor meer informatie: www.klara.be/opus1418
Radioreeks ‘Parijs-Berlijn. Een reis van oorlog naar vrede’
Vanaf midden oktober tot en met 11 november zendt Klara ook de radioreeks ‘Parijs-Berlijn. Een reis van oorlog naar vrede’ uit, gebaseerd op het boek van Peter Jacobs en Erwin De Decker. Zij schreven hun reisverhalen op die ze vergaarden op een dertigtal locaties, die met het einde en de nasleep van de Eerste Wereldoorlog te maken hebben.
Zo gingen ze in het kasteel van Versailles op zoek naar de tafel waarop het vredesverdrag in 1919 is getekend. In Compiègne bezochten ze de wagon waar de wapenstilstand beklonken werd. In Parijs vonden ze het hotel waar de Belgische delegatie voor de onderhandelingen logeerde. Ze belichten het (ramp)toerisme naar de slagvelden en de martelaarssteden in de eerste jaren na de oorlog, maar ook de opkomst van de avant-garde in Parijs en Berlijn. Peter Jacobs en Erwin De Decker trekken daarnaast naar een vergeten monument van de Belgische bezetting van het Rijnland van Arno Breker, de Waterlelies van Monet (een vredesmonument), de hoef van het paard dat als eerste de nieuwe Deens-Duitse grens overstak (nu een inktpot), de beelden van Käthe Kollwitz, en de Duitse keizer in Spa en in Nederland. Het zijn allemaal boeiende verhalen waar vandaag nog sporen van te vinden zijn. De reis voert hen van Parijs naar Berlijn, door België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Polen. Bij Klara komen ze daar meer over vertellen.
Klara live: het War requiem van Annelies Van Parys, rechtstreeks vanuit Bozar.
Op 11 november wordt het War requiem rechtstreeks vanuit Bozar uitgezonden. Honderd [RDV3] jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog voert het Nationaal Orkest van België War requiem van de Vlaamse componiste Annelies Van Parys op. Sophie Karthäuser en Thomas E. Bauer verlenen hun prachtige stemmen aan het werk, waarna het genieten is van de Vijfde van Mahler.
Radio 1
Radio 1 zendt op 11 november een special uit over de Groote Oorlog en de Wapenstilstand die de oorlogsperiode beëindigde. Radio 1 brengt ook een podcast uit die volledig in het teken staat van de Groote Oorlog. Meer informatie hiervoor volgt in het najaar.
Radio 2
Radio 2 doet net als Canvas verslaggeving rond Het Waterfront. Haar aanbod zal nog groeien naarmate het evenement op 29 juni dichterbij komt, maar al zeker op de agenda zijn volgende initiatieven.
Radio 2 West-Vlaanderen werkte reeds rond de projecten Het Lichtfront en Het Kraterfront op en doet nu hetzelfde voor Het Waterfront: van 26 tot 29 juni wordt tijdens concrete uitzendmomenten de idee achter Waterfront uitgediept, wat aanleiding geeft tot verschillende bijdragen, zowel op de radio als op sociale media.
Ook De madammen op Radio 2 zal het op 29 juni over Waterfront hebben. Tijdens het programma Spits met David zal David Van Ooteghem tijdens de uitzending live inpikken op de voorbereiding en de uitvoering van Het Waterfront. Een reporter ter plaatse vertelt David wat er allemaal te beleven valt.
MNM, Studio Brussel
MNM en Studio Brussel besteden in het najaar van 2018 aandacht aan de herdenking van de Groote Oorlog. In hun aanbod verwerken ze de historische gebeurtenis op maat van hun eigen doelpubliek. Concrete invullingen worden in het najaar duidelijker.
VRT NWS
Naast de online weekoverzichten met een terugblik op wat 100 jaar geleden is gebeurd, zal VRT NWS geregeld historische feiten uit het Bevrijdingsoffensief onder de aandacht brengen in haar bulletins. Op 11 november wordt uitgebreid verslag uitgebracht over de herdenkingsplechtigheden op zowel nationaal als internationaal vlak.
Eén
Het is op 11 november 2018 precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Groote Oorlog. Na vier jaar herdenken in Vlaanderen wil Eén die dag terugblikken op een eeuw lang Wapenstilstand en meteen de belofte formuleren: “Nooit meer ten oorlog”.
Het ambitieuze televisieproject, dat in samenwerking met De chinezen en VRT NWS gemaakt wordt, is opgevat als een marathonuitzending. Eén zendt de hele dag live uit vanop de Grote Markt in Ieper en maakt acht uur lang televisie. De uitzending start om 10.00 uur ’s ochtends en gaat om 11:00 uur live naar de plechtigheid aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. Eindigen doet Eén met een live-uitzending van de speciale uitvoering van The last Post.
Karl Vannieuwkerke, geboren in Ieper en zelf mateloos geïnteresseerd in de Groote Oorlog, zal alles aan mekaar praten. Hij ontvangt in de studio zowel nationale als internationale gasten, die allen een link hebben met de Eerste Wereldoorlog.
Ook Goedele Wachters en Arnout Hauben hebben een eigen rol tijdens deze grote themadag. Goedele is vliegende reporter van dienst: ze snuift de sfeer in Ieper op en zoekt de hele dag lang naar plaatsen met nieuwswaarde. Arnout vinden we terug langs de frontlijn, waar hij luistert naar het (muzikale) oorlogsverhaal van kleine en grote artiesten.
Die gesprekken worden afgewisseld met reportages . Zowel informatieve stukken, her-montages van archiefmateriaal als echte sfeerstukken zorgen voor een hele dag boeiende televisie en nieuwe inzichten. Daarbij ligt de aandacht steeds op het menselijke verhaal tegen de achtergrond van die verschrikkelijke oorlog. Eén belicht overigens niet alleen de Belgische geschiedenis, maar betrekt ook de oorlogsverhalen van Britten, Canadezen, Duitsers, Nieuw-Zeelanders…
Nooit meer ten oorlog werpt bovendien een blik op de toekomst. Naast een terugblik in de geschiedenis, zoekt Eén naar parallellen met het heden om er lessen uit te trekken voor de toekomst.
Na vier jaar herdenken wordt, op de tonen van The last post onder de Menenpoort in Ieper, nog een keer scherpgesteld op: Nooit meer ten oorlog!
Canvas
Ook bij Canvas wordt veel aandacht geschonken aan 100 jaar Wapenstilstand. In aanloop naar 11 november staat het volgende op het programma:
Live-uitzending van Het Waterfront
Op 29 juni zendt Canvas Het Waterfront live uit, een project dat kadert binnen het GoneWest-initiatief van de provincie West-Vlaanderen. Joris Hessels en Dominique Van Malder zijn reporters ter plaatse en maken een tocht langs de kust, over een afstand van 21 kilometer van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende. Joris en Dominique komen intussen langs 6.000 mensen die op een bootje een persoonlijke boodschap schrijven samen met de naam van een slachtoffer uit WOI. Ze gaan ook langs bij vijf performances die een boodschap van hoop verkondigen. Het geheel wordt geregisseerd door filmregisseur Peter Monsaert (Offline, Le ciel Flamand,..). ’s Avonds, ter afsluiting, worden alle 3.000 bootjes te water gelaten na een signaal van een Belgische koninklijke hoogheid.
Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog
Vanaf 10 oktober zendt Canvas de vijfdelige documentairereeks Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog uit. Die begint bij de start van de oorlog in 1914 en eindigt met het vredesverdrag. De reeks bevat exclusief beeldmateriaal uit privécollecties. De vijf afleveringen tonen telkens een ander aspect van de Groote oorlog en schenken veel aandacht aan de wijzigende machtsverhoudingen en betrokkenheid van de verschillende landen. Op 11 november 1918, om elf uur, luiden de vredesklokken en eindigt de oorlog die miljoenen slachtoffers maakte.
Apocalypse, never-ending war 1918 – 1929
Vanaf 14 november komt ook de nieuwere docureeks Apocalyps, never-ending war 1918-1929 op antenne. Die vijfdelige reeks kan als een vervolg worden beschouwd op Apocalyps, de Eerste Wereldoorlog en draait rond de situatie na WOI, die gekenmerkt werd door chaos, instabiliteit en conflicten. Overlevenden van WOI hadden veel verloren, maar probeerden het herstel in gang te zetten. De ellende en onzekerheid gaven geleidelijk aan aanleiding tot de opkomst van het totalitarisme.
De allerlaatste getuigen : ‘Uitzicht op vrede’ en Publiek geheim: ‘De raid op Zeebrugge’
Op zondag 11 november, exact 100 jaar na Wapenstilstand, zendt Canvas de Canvas-documentaires De allerlaatste getuigen: Uitzicht op vrede en Publiek geheim: De raid op Zeebrugge uit.
In De allerlaatste getuigen van WOI vertellen meer dan 40 hoogbejaarde mensen over hun kinderjaren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op levendige wijze hebben ze het over hun ervaringen en belevenissen. Weerzinwekkende anekdotes over dood en vernieling maar ook ontroerende of grappige verhalen halen ze zich nog levendig voor de geest. Canvas haalt uit het archief de aflevering ‘Uitzicht op vrede’ naar boven.
Van de historische documentairereeks Publiek geheim zendt Canvas ‘De raid op Zeebrugge’ uit. Die aflevering brengt het verhaal van de aanval door de Engelsen in de nacht van 22 april 1918 op de haven van Zeebrugge, vanwaaruit de Duitse U-boten vertrokken om de geallieerden onder vuur te nemen. De fundamenten van het Duitse afweergeschut, sluizen en aanlegpier die vandaag nog bestaan, vormen de basis voor het verdere verhaal. Presentator Sven Speybrouck gaat op zoek naar wat er juist gebeurd is die bewuste nacht. Wat was het plan van de Engelsen? Wat draaide uit zoals gepland en wat niet? Wat is terug te vinden in de Engelse en Duitse overlevering?
Auteursdocumentaire van Annabel Verbeke: We will remember them
Nieuw in het najaar op Canvas is de auteursdocumentaire We will remember them van Annabel Verbeke. In deze docu reist de kijker door het herinneringlandschap van de Westhoek, op zoek naar de hedendaagse betekenis van herdenken. Want 14-18 is een uitzonderlijke herdenkingsperiode ge geworden in de Belgische geschiedenis, ontdekt Annabel Verbeke. Nog nooit eerder werd een oorlog zo groots herdacht.
0 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden
Er zijn geen opmerkingen.