Spring naar bijdragen

Hans Knot: Jazz op Hilversum 3


Radiomakers hebben het allemaal diverse malen meegemaakt ter voorbereiding van een live-uitzending op locatie. Veelal tijdig aanwezig op de betreffende locatie om als in teamverband de nodige voorbereidingen te doen, zoals de microfoons en luidsprekers piepend hun laatste test te laten ondergaan, kabels en snoeren liggen overal in wirwar en dienen zo goed mogelijk te worden weggelegd en vooral her en der vastgelegd te worden. Dit gebeurde in februari 1969 ook onder leiding van producer Joop de Roo, die ook zoal zijn verdiensten had gehad bij de startperiode van wat werd geclaimd als de nationale popzender Hilversum 3.

 

De Roo en zijn mensen begonnen aan de opnamen voor het muziekprogramma ‘Jazz in actie’, dat vanaf maandag 19 februari 1969 voor het eerst met aanwezigheid van publiek vanuit het Larense hotel zou worden geregistreerd voor uitzending. De  Amerikaanse gastsolisten waren al binnen toen met de technische opstelling werd begonnen. Zo was er de zanger Mark Murphy die rustig en vriendelijk achter grote donkere brillenglazen de situatie in ogenschouw nam.

 

BillEvans_Another-Time_Cover-550x550.jpg.c7cc97b4d1e3ccae645150eb6045b724.jpgDe overlevering vertelt dat verder de aanwezigheid van de altsaxofonist Phil Woods opviel. Hij was nogal luidruchtig en wat aangeschoten. Volgens de Roo, die het ook opviel, was er niets mis mee want hij wist beslist dat Woods later als een God zou spelen. In 1969 nam Woods met het orkest van Chris Swansea trouwens het geweldige nummer ‘Guess What’ op, dat dagelijks zou langs komen nadat in 1971 op Radio Noordzee het programma ‘Driemaster’ werd opgestart.

 

Het was destijds trouwens niet zonder reden dat musici anderhalf uur voor de opname al aanwezig waren. De hele opzet van de toen nieuwe vorm van ‘jazz in actie’ was juist dat zij beter zouden spelen, een fijnere sfeer gingen voelen dan in de studio, doordat zij direct contact hadden met een klein publiek. Ze hadden daardoor de kans wat te praten en te drinken met het publiek om vervolgens relaxed te gaan spelen. Joop de Roo hoopte op deze manier nog hogere ogen te gooien met het programma, dan hij al had gedaan met de studioversie.

 

De bedoeling was, dat het programma altijd live werd opgenomen, de ene keer in het Amsterdamse Paradiso met experimentele musici, de andere keer in Laren, waar de meer traditionele moderne jazz aan bod zou komen. Laren werd trouwens het centrum van de jazzscene toen ook nog eens de TROS een aantal jaren later het programma Session live vanuit Nick Vollebregt’s Jazz Café ging brengen op de donderdagavond via Hilversum 3.

 

Even iets meer over de persoon Joop de Roo. Direct toen hij als chef van de afdeling lichte muziek in dienst trad bij de Nederlandse Radio Unie, in januari 1967, ging Jazz in actie van start. Het betrof dus studiowerk van Nederlandse groepen, soms met buitenlandse solisten, maar ook concertopnamen geregistreerd in de Rotterdamse Doelen, met onder meer de big bands van Don Ellis en Francy Boland. Er werd bij de radio meer aandacht aan jazz besteed. De liefhebbers kregen in de gaten, dat zij niet meer zo als luisteraar werden verwaarloosd.

 

Voor 1967 deden alleen de VARA en de VPRO geregeld jazz in hun programma's, de andere omroepen brachten praktisch geen jazz. De Roo kreeg van de programmaleiding van de NRU, later ondergebracht in de NOS, alle mogelijkheden want volgens hem waren ze geweldig vooruitstrevend om iets voor de minderheidsgroepen te doen op de radio.

 

Joop de Roo was in 1960 in het radiowerk gestapt en wel bij de NRU op de muziekafdeling van de programmadienst. Enige jaren later werd hij bij de VARA producer van lichte muziekprogramma’s en viel daar onder meer op door de goede selectie die hij toepaste bij de keuze van de platen bij de diverse programma's. De Roo ging voor alles uit van een bepaald niveau. Eens stelde hij: “Mensen die 's avonds laat luisteren, doen dat meestal zeer bewust, daar dien je de muziek op aan te passen. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, ook al is de muziek van een bepaald niveau. Vaak moet je op je eigen keus afgaan, hoewel die niet de boventoon mag gaan voeren natuurlijk."

 

De Roo werkte na zijn dienstverband bij de VARA ook nog bij de AVRO en na zijn pensionering werkte hij als vrijwilliger bij het Conservatorium in Hilversum. In juli 2018 overleed hij op 88-jarige leeftijd.

 

Hans Knot, 1 december 2018

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.