Spring naar bijdragen

De Wild in de middag: Poenie het nieuwe woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel


Poenie. Dat is door de luisteraars van De Wild in de Middag (KRO-NCRV) verkozen tot het nieuwe woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. Poenie was met 34,5 % van de stemmen het populairste woord. Afgelopen maandag ging De Wild in de Middag samen met Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, en Sofie van den Enk op zoek naar een gangbaar woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel.

 
Sofie van den Enk is blij met dit woord: “Poenie is vrolijk en neutraal en het past goed bij het woord piemel. Het lijkt mij een prettige benaming als je het vrouwelijk geslachtsdeel bijvoorbeeld met je 4-jarige dochter bespreekt. Het maakt praten erover gemakkelijker, en dat heeft weer positieve invloed op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes.”
 

De luisteraars konden kiezen uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni. In Zweden lopen ze al op ons vooruit. Daar bedacht de Zweedse variant van Rutgers 15 jaar geleden een nieuw woord dat iedereen nu gebruikt: snippa. Er zat een vrolijk promotieliedje bij dat iedereen inmiddels kent. Snippa en snopp (piemel) worden nu zonder gêne gebruikt. Dat kan in Nederland ook zomaar met het woord poenie gebeuren, want De Wild in de Middag heeft zelf ook een aanstekelijk liedje en filmpje gemaakt.

 
Rutgers ziet deze actie als een aanmoediging om hier verder over in gesprek te gaan. “We gaan kijken bij kinderen, ouders en leerkrachten of zij poenie ook een prettig woord vinden, als evenknie voor het woord piemel. En de woorden vagina en vulva, als evenknieën voor het woord penis, blijven ook gewoon. Zeker in de voorlichting,” zegt Elsbeth Reitzema van Rutgers.
  

Het KRO-NCRV programma Me Jane You Tarzan? gaf de aanleiding voor dit initiatief. In dit programma gaan Sofie van den Enk en Ersin Kiris op onderzoek uit naar het huidige feminisme in Nederland. Daarin werd al vrij snel duidelijk dat het vrouwelijke geslachtsdeel eigenlijk geen gangbare benaming heeft, zeker als je er bijvoorbeeld met kinderen over praat. Waar het mannelijke geslachtsdeel dan vaak piemel wordt genoemd, worden voor het vrouwelijk geslachtsdeel verschillende benamingen gebruikt, zoals voorbips, spleetje, plasser of muts. Geen van deze woorden draagt trots uit. Integendeel, mensen voelen zich vaak ongemakkelijk om het te benoemen. Er is goede hoop dat het woord poenie hier verandering in kan brengen.

 

 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.