Spring naar bijdragen

Kerstklassiekers centraal in specials van succesvolle podcastreeks Klassieke Mysteries


Het vredige kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht is vertaald in ruim 140 talen en kent duizenden arrangementen. Iedereen kan het meezingen, maar de herkomst van het lied is minder duidelijk. De melodie werd lange tijd toegeschreven aan Mozart, Haydn of Beethoven, maar de waarheid blijkt anders... In de kerstspecials van de podcast Klassieke Mysteries vertellen presentator Ab Nieuwdorp en podcastmaker Rebecca van der Weijde de verhalen achter drie bekende klassieke kerstwerken: 'Stille Nacht, Heilige Nacht', 'A Ceremony of Carols' van Benjamin Britten en de Kerstmotetten van Francis Poulenc. Anonieme componisten, een verwoest orgel, geheime codes en wonderbaarlijke Maria-verschijningen: met de muziek als soundtrack, klinken de waargebeurde verhalen als een spannend boek. Aflevering 1 is vanaf nu te beluisteren. Maandag 14 december verschijnt aflevering 2 en maandag 21 december komt aflevering 3 online. 
 
In de AVROTROS- en NPO Radio 4-podcastserie Klassieke Mysteries gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten. Mysterieuze en vreemde verhalen worden onderzocht en leiden Ab en Rebecca langs begraafplaatsen, geboortehuizen en imposante concertzalen. De reeks kent inmiddels vier seizoenen en heeft ruim 350.000 plays. Elke dag komen daar honderden nieuwe, enthousiaste luisteraars bij die de podcast op de gerenommeerde podcastplatforms zeer positief beoordelen. 
 

  • Aflevering 1: Het ongebruikelijke verhaal achter 'Stille Nacht, Heilige Nacht'.  
    Ab en Rebecca zetten de spotlights voor het eerst niet op een componist, maar op een werk. Het wereldberoemde lied 'Stille Nacht, Heilige Nacht' was in 1914 de soundtrack van de bijzondere Weihnachtsfrieden. Iedereen kent het, maar de herkomst is minder duidelijk. Waarom werd het geschreven voor gitaar, een ongebruikelijk instrument in kerkelijk Oostenrijk? En wie heeft het eigenlijk geschreven? De melodie werd lange tijd toegeschreven aan Mozart, Haydn of Beethoven, maar de waarheid blijkt anders...
  • Aflevering 2: De verborgen Christmas Carols van Benjamin Britten.
    De tweede kerstspecial speelt zich af op een Zweeds vrachtschip tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl componist Benjamin Britten op de vlucht is voor Duitse onderzeeërs, schrijft hij onder erbarmelijke omstandigheden het hart van zijn beroemde kerstwerk 'A Ceremony of Carols'. Bijna had hij het schip niet gehaald, want bij de douane werd hij aangehouden. De Amerikanen namen al zijn manuscripten in beslag op verdenking van staatsgevaarlijke boodschappen. De vraag is... verwerkte Britten geheime codes in zijn Christmas Carols?
  • Aflevering 3: De wonderbaarlijke kerstmotetten van Francis Poulenc.
    Ab en Rebecca onthullen het bijzondere verhaal achter het werk 'Les Quatre Motet pour un temps de Noel' van Francis Poulenc. De stijl van deze Franse componist ging van de een op de andere dag van lichtvoetig naar diep-religieus. Een opvallende ommekeer, die tot stand kwam na een bijzondere ontmoeting tijdens een pelgrimstocht. Zorgde een wonderbaarlijke Maria-verschijning voor de kerstmotetten van Poulenc?


Aflevering 1 van Klassieke Mysteries: kerstspecials is vanaf nu te beluisteren via nporadio4.nl/podcast en alle populaire podcast-apps. Maandag 14 december verschijnt aflevering 2 en maandag 21 december komt aflevering 3 online.


Bekijk de promo hier.
 

 

Afbeelding: presentator Ab Nieuwdorp en podcastmaker Rebecca van der Weijde (foto Hannah Grout / AVROTROS)

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.