Column Edwin Wendt: Meurders weer deejay op topniveau, jammer van dat spelletje
Veertig jaar, ouder wilde Felix Meurders niet worden als disc-jockey. Sport, politiek, actualiteiten, overal konden ze hem voor blijven inzetten, maar plaatjes draaien, dat moest de jongere generatie maar doen. In augustus 1986, bij terugkeer van vakantie, vertelde Felix zijn VARA Radio 3-chef dat hij die week 40 was geworden en – dus – wilde stoppen met zijn deejaywerk. Een afscheidsprogramma, daar had hij geen zin in. En wég was de beste deejay van Nederland.
‘Fast forward’ naar januari 2021: 34 jaar en vijf maanden, een half mensenleven en zowat een hele carrière later. In ‘FM op 5’ is Felix Meurders sinds 2 januari terug als deejay. Niet op 3FM natuurlijk, maar op Radio 5. De zender die door sommigen als de ‘bejaardenzender’ wordt betiteld, maar ondertussen zónder etherfrequentie twee keer zoveel luisteraars heeft als 3FM.
Werd de inmiddels 74-jarige Meurders in zijn vorige radioleven, bij Spijkers Met Koppen op Radio 2, door medepresentator Dolf Jansen en de cabaretiers nog weleens geplaagd met zijn senioriteit, op 5 is hij binnengehaald als held door zijn generatiegenoten die hem nog kennen als collega – of luisteraar - van Hilversum III. Zo is Tineke de Nooij niet vergeten hoe het NOS-team van Hilversum III, waar Felix onderdeel van was , haar in 1974 gastvrij binnenhaalde toen zeezender Veronica moest stoppen. Nu was het haar beurt om Felix een warm welkom op zijn nieuwe zender te bereiden.
De grote vraag was natuurlijk of hij het nog kan, een programma maken met zelfgekozen plaatjes, gepresenteerd met vaart en humor en een beetje ondeugd?
Om met de muziek te beginnen, die was van ouderwets VARA-dinsdagniveau. VARA-producer uit de jaren zeventig Rolf Kroes stelde dat de dinsdag altijd muziek uit alle decennia van de pophistorie bevatte. Inderdaad, ‘FM op 5 ‘ bevatte klassiekers uit elk decennium vanaf de fifties – Don & Phil, The Stones, The Who, Kate Bush, Abba, Pretenders, Common Linnets - naast minder bekend oud werk: een albumtrack van Sting, van Solomon Burke en eentje van Springsteen en bijna vergeten singles van Barrett Strong, The Staple Singers en Edwyn Collins. Uit Nederland niet alleen een evergreen als Laat Me van Shaffy, maar ook Daniël Lohues – ‘Dat vinden ze in Drenthe leuk’ – en uit Felix’ eigen Limburg Arno Adams. Frank Boeijen kwam uit het Spijkers-live-archief, ‘Een Klank van de VARA-plank’, heette dat vroeger op dinsdag. Een échte Meurders-radiohit uit 1977 werd uit de kast getrokken, Evelyne, en Felix belde met maker Bert Deconinck om met een knipoog te informeren hoeveel Evelynes hij tussen de lakens had gehad: best veel, maar die wilde jaren zijn voorbij sinds Bert een vaste vriendin heeft.
Dan de presentatie. Heerlijk om te horen hoe de 74-jarige Felix nog steeds weet te versnellen op een intro als The Last Time van The Stones en even later kiest voor een kernachtige, droge aankondiging in de beste Nationale Hitparade-traditie: ‘The Who’. Dat zijn programma de opvolger is van Nederland Zingt Gospel wordt aan het begin van elk uur gememoreerd met een plaat in gospelstijl en met een verwijzing om vooral te luisteren naar het verplaatste EO-programma die avond. De te verwachten Felix-knipoog blijft achterwege.
Een paar korte telefoongesprekjes met mensen die deze zaterdag iets vermeldenswaard meemaken, geven het programma een luchtig magazinekarakter. Met 45 jaar radiojournalistiek in de achterzak is dit Meurders wel toevertrouwd.
Een niet al te bijzonder spelletje – Wie belt als eerste het ‘geheime telefoonnummer?’ - krijgt wel erg veel aandacht en wordt nét iets te vaak opnieuw uitgelegd. Hopelijk behoort dit tot de kinderziektes waar Meurders en redacteur Nicolette Schouten snel aan gaan schaven zodat ‘FM op 5’ het beste programma van de zender wordt, net als Gesodemeurders dat in de jaren ’70 en ’80 was op Hilversum III.
Edwin Wendt, 4 januari 2021
Afbeelding: Felix Meurders (foto Vincent Schriel)
- 3
3 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden