De Eregalerij eert Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute voor een Leven Vol Muziek
Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute op in De Eregalerij voor een Leven vol muziek. Dat maakt Jean Blaute zelf bekend op zondag 18 december in het ochtendprogramma De rotonde. Vorig jaar viel die eer te beurt aan Nicole en Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme. Met het initiatief bekronen Radio 2 en Sabam for Culture jaarlijks zowel artiesten als tijdloze nummers die veel betekenen voor de Belgische muziekwereld.
De gelauwerden krijgen hun plaats in De Eregalerij op donderdag 16 maart 2017 tijdens een spetterende show in Kursaal Oostende. Tickets zijn beschikbaar vanaf 16 december.
Het belooft een bijzondere editie te worden van de Eregalerij, want Urbanus, Jean en Jan delen al een lang verleden. Als producer, muzikant en backing vocals op elkaars platen. Of als figurant in hilarische filmpjes zoals je hieronder kan zien.
- De rotonde: zondag 18 december van 8 tot 10 uur op Radio 2.
- De Eregalerij: gala-voorstelling donderdag 16 maart in Oostende vanaf 20 uur.
- De Eregalerij: uitzending van de show op zondag 19 maart van 13 tot 16 uur op Radio 2.
Urbanus
De man die ons in 1979 Een bakske vol met stro schonk, mag niet ontbreken in De eregalerij. Urbain Servranckx, bekend als Urbanus (Van Anus), begint ooit als kleinkunstenaar.
Vanaf de jaren ’70 treedt hij op in theaters met zijn begeleidingsband Anus en al snel staat hij solo op de planken als Urbanus Van Anus. Hoewel hij vooral bekend staat als komiek, gooien ook zijn liedjes hoge ogen. Zijn eerste LP in 1974 is al meteen goed voor vijf hitsingles. Eind jaren ’70 zijn de singles Bakske vol met stro en Quand les zosiaux chantent dans le bois (met Jean Blaute als producer) erg populair. In 1983 haalt zijn dubbelelpee Urbanus 10 jaar live platina.
Maar Urbanus is zoveel meer dan alleen zanger: hij schrijft populaire strips, blikte een paar van de succesvolste Vlaamse films in (Hector, Koko Flanel) en scoort ook op het kleine scherm. Uit een tv-reeks vloeit in 1995 het nummer Poesje stoei voort en tien jaar na zijn laatste hit Scratchin zwaantjes scoort Urbanus hiermee opnieuw in de hitlijsten.
Met de Urbanus Vobiscum-show in 2008 brengen bekende Vlamingen een ode aan zijn liedje. In 2011 staat hij met zijn show Urbanus zelf! vier keer in het Sportpaleis en volgt een tournee doorheen Vlaanderen en Nederland.
In 2015 neemt hij in opdracht van Radio 2 een nieuwe versie op van De Wereld is om zeep. Onlangs maakte Urbanus bekend opnieuw te gaan touren in Vlaanderen en Nederland.
Jan De Smet
Duizendpoot Jan De Smet omschrijven is moeilijk: zanger, instrumentalist, muziekliefhebber, auteur, componist en daar kan je nog wel een aantal dingen aan toevoegen. In 1964 krijgt hij van zijn vader een ukelele en dankzij het Nonkel Bob-akkoordenboekje is hij vertrokken. Zes jaar later leert hij zichzelf accordeon spelen en richt Meziek- en Liekesgroep De Snaar op samen met zijn broer Kris. In 1982 vervoegt Geert Vermeulen de gelederen en dat is meteen het begin van De Nieuwe Snaar.
Naast toeren met De Nieuwe Snaar blijft Jan muziek schrijven en maken, ook voor andere projecten. Zo creëert hij samen met Marc De Bel Jamaja, een programma voor jongeren. En zijn liefde voor de ukelele leidt tot een vrolijk muzikaal trio: Ukologisch Museum. Met De Nieuwe Snaar wint hij heel wat prijzen, ook op buitenlandse festivals. Jan De Smet en de zijnen zetten in 2015 een punt achter meer dan dertig jaar De Nieuwe Snaar en sindsdien trekt Jan door Vlaanderen met tal van muzikale projecten.
Jan De Smet koestert muziek, dat bewijst ook zijn uitgebreide verzameling vinylplaten en cd’s. Radio 2 koestert Jan De Smet en laat hem daarom graag deel uit maken van De eregalerij.
Jean Blaute
Om het met de woorden van Bart Peeters te zeggen: “Overal waar er iets belangrijk gebeurde was die Jean Blaute er toch wel en meer bepaald altijd in een bepalende rol. Speciaal.”
Jean Blaute groeit op in de muziekwinkel van zijn ouders in Zottegem en dat is voor hem zijn speeltuin en leerschool. Hij maakt er kennis met veel verschillende soorten muziek, gaande van klassieke muziek over Les Paul, Chuck Berry en uiteraard The Beatles. Op zijn dertiende speelt hij al orgel in zijn eerste groep: Marino Falco (Marijn De Valck) & The Eagles en op zijn zeventiende leert hij Roland Van Campenhout kennen. Ze worden vrienden voor het leven en Roland is erg onder de indruk van de muzikale talenten van Jean.
Jean Blaute krijgt meer naambekendheid als hij gaat samenwerken met Johan Verminnen en hij schrijft onder andere de bekende intro van het liedje Brussel. Jean gaat voor het eerst aan de slag als producer voor Zjef Van Uytsel en daarna volgen Wim De Craene en Raymond van het Groenewoud. Bij die laatste speelt Jean Blaute ook in de begeleidingsband De Centimeters en samen touren ze jarenlang door Vlaanderen en Nederland. Jean Blaute werkt voor televisie samen met Urbanus en Jean wordt ook vaste producer van de platen van Urbanus.
Blaute maakt zelf twee soloplaten en scoort een hitje met de cover van Drs P.: Bananen. Maar vooral als producer blijft hij invloedrijk met samenwerkingen met Clouseau, De Kreuners, De Nieuwe Snaar en K’s Choice.
Multitalent Blaute blijft ook een veel gevraagd muzikant onder andere bij The Radio’s en Hugo Matthyssen en hij schrijft muziek voor de tv-reeksen Dag Sinterklaas en Kulderzipken.
0 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden
Er zijn geen opmerkingen.