Spring naar bijdragen

De nostalgische column van Hans Knot 10 september 2022


hans knot

1748 weergaven

Het zijn vooral de kleinere herinneringen die in deze rubriek voor komen en deze keer is het jaar 1965, waarin onder meer Hilversum III een start maakte, aan de beurt om een aantal zaken uit te lichten. Omroepen deden vaak de berichtgeving over toekomstige programma’s via de dagbladpers.

 

Op donderdag 16 september werd al bekend gemaakt dat de mogelijkheid bestond tot ontvangst van een signaal van het toekomstige nieuwe radiostation Hilversum III. Het gebeurde via een breed verspreid persbericht door de Nozema, destijds verantwoordelijk voor het zenderbeheer en waarin werd vermeld: ‘Elke radiobezitter kan proberen  of hij binnenkort het derde programma vanuit Hilversum kan ontvangen. De steunzenders in Hengelo, Hoogezand en Hulsbergen relayeren thans het programma van Hilversum II, omdat de tweede zender in Lopik wegens vervanging tot 25 september kwalitatief te wensen overlaat. Onder normale omstandigheden werkten deze steunzenders in de ochtend tot tien uur en na vijf uur in de middag.’

 

nozema.jpg.04642e627db0c46989a1e15554bd6402.jpgDirecteur Willem Vogt van de Nozema stelde destijds dat het de verwachting was dat voor de toekomstige uitzendingen van Hilversum III waarschijnlijk dezelfde 188 meter zou worden gebruikt in de afwachting van de mogelijke bouw van een derde zendmast op het terrein in Lopik. Hij stelde tevens dat ongeveer 35% van de in Nederland aanwezige ontvangsttoestellen  geschikt waren voor de FM signalen, waardoor de bezitters meteen de ontvangstmogelijkheid konden proberen daar de FM-zenders voor ontvangst van de toekomstige Hilversum III programma’s gereed waren en die niet bezitters van radio met FM mogelijkheid het maar dienden te proberen via voornoemde steunzenders.

 

Er was nogal het nodige dat vooraf ging aan de start van Hilversum III. Zo werd op 19 september 1965 tevens bekend dat de VPRO voorlopig niet van plan was mee te gaan doen. Een dag eerder was er in Hilversum een persbijeenkomst geweest waar het woord werd gevoerd door voorzitter J. de Koning en dominee I. J. van Houte, waar werd meegedeeld waarom men had besloten zeker niet voor 1 januari 1966 bereid te zijn tot deelname.

 

Beide heren stelden wel dat de VPRO in principe het legitieme van een licht muziekstation zeer zeker erkende: “We hadden daaraan beslist ook wel willen meewerken maar dan in gezamenlijkheid met de NRU (Nederlandse Radio Unie) en niet zo als door de andere deelnemende omroepen gesteld met de toevoeging ‘in samenwerking met die en die omroep.” Ook had men geen bezwaar tegen het bijkleuren van de NRU programma’s, evenmin als het niveau van de te brengen muziekprogramma’s. Het ging bij de VPRO puur om de twee toegevoegde woorden ‘verzorgd door’.

 

Het bestuur van de VPRO besloot derhalve niet deel te nemen aan de programmering, zoals die officieel van start zou gaan op 15 oktober 1965 en tevens om alle lichte muziekprogramma’s van deze omroep als protest te schrappen uit haar programmering op Hilversum I en II. Men wilde daarmee onder meer duidelijk maken dat voor het beluisteren van lichte muziek echt niet specifiek op één radio station diende te worden afgestemd.

 

Op 15 oktober 1965 werd bekend gemaakt dat de wekelijkse drie uren aan zendtijd, toebehorend aan de VPRO, voorlopig gebruikt zouden worden voor programma’s van de AVRO, NCRV, KRO en de VARA. Elke week was vervolgens een van de vier verantwoordelijk voor het vullen van de drie uren. De volgorde van de omroepen was bepaald tijdens een vergadering van de programmadirecteuren van de betrokken omroepverenigingen. Duidelijk was er gelet op het gegeven dat een betreffende omroepvereniging tijdens het vullen van de drie uren niet met andere programma’s op Hilversum I en Hilversum II te horen zou zijn.

 

Bijna alle toenmalige omroepverenigingen deden trouwens mee aan het nieuwe Hilversum III en vanuit de KRO kwam op de openingsdag, 11 oktober 1965, een persbericht naar buiten waarin werd gemeld dat men een drietal jongeren de kans had gegeven met een minimum aan middelen zich te storten op de samenstelling van de programma’s voor deze omroep op dit, ten onrechte genoemde, popstation. Anderhalve dag aan uitzendtijd was de omroep toegewezen en die kreeg dus in de beginperiode een experimenteel karakter.

 

Voor dit experiment had men zelfs een psycholoog geraadpleegd die aan de hand van rapporten een psychologisch berekend schema voor het drietal had samengesteld. Jan Terlingen, Jos Timmer en Gerhard Hulshof, die al bekend waren van het programma ‘Ouverture’, dienden als het ware ‘arm’ te beginnen. Toch was men van mening de concurrentie met andere omroepen te kunnen aangaan met gebruik van een aantal freelancers, deejays en een aantal uren non stop muziek. Ook had men bedacht dat na elk toegewezen uitzenduur op het hele uur ruimte diende te komen voor een actualiteit, dat elk uur anders van inhoud diende te zijn.

 

Ook werd af en toe een dorp, dat in het nieuws was, door een reportageploeg bezocht waarbij inwoners de mogelijkheid kregen een verzoekplaat aan te vragen. Reden hiervan was dat het drietal dacht dat op die manier ook platen in het programma konden worden opgenomen die op andere momenten geen kans kregen via de programma’s van Hilversum III. Opmerkelijk, vergeleken met de hedendaagse radio, meldde men tenslotte dat geen enkele plaat meer dan twee keer tijdens een programma dag van de KRO mocht voorbij komen. In het persbericht werd verder gemeld dat onder meer Henk Terlingen en Annette Kentie waren aangetrokken voor de presentatie. Voor die tijd vrij nieuw was dat men ook ruimte maakte voor het brengen van verkeersinformatie, nieuws uit de ochtendbladen, voorbeschouwingen van komende programma’s op radio en televisie.

 

Lees hier een ander artikel van Hans Knot over de moeilijke eerste periode van Hilversum 3: https://hansknot.com/features/De moeilijke eerste weken van Hilversum 3.pdf

 

Hans Knot, 10 september 2022

  • Vind ik leuk 3

4 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Hallo Hans,

 

Heel herkenbare nostalgie.... 1965.... ik zal ook wat herinneringen aan 1965 vertellen..

Als ik 1965 zeg is het eerste wat me te binnen schiet mijn ziekenhuis opname, als 9 jarige moest ik in Juli 1965, net voor mijn 10e verjaardag,  een operatie ondergaan waardoor ik 10 dagen op de kinderafdeling van het "R.K. Sint Anna Ziekenhuis" in Geldrop kwam te liggen. Nu voerde dit ziekenhuis heel trots de toevoeging "R.K." voor haar naam en dat was te merken ook... de kinderafdeling werd gerund door 7 verpleegsters/nonnen, waarvan 2 jonge meisjes en de andere 5 hadden al heel wat kilometers op hun teller staan, de 2 jonge meisjes en 2 van de wat belegen verpleegsters/nonnen waren wel lief tegen de kinderen maar de andere 3 vielen voor 100% in klasse "Zuster Sekreetia en Zuster Serpentia".

Gelukkig mocht ik na 10 dagen weer naar huis en om me een beetje te troosten mocht ik toen we naar huis gingen een plaatje kopen bij platenzaak "Foole "in Geldrop, I'm alive" van The Hollies kocht ik, prachtig nummer en tot de dag van vandaag, als ik het intro van dat plaatje hoor, dan zie ik dat oude ziekenhuis weer voor me.. 

Ik zat in 1965 in de 4e klas van de "Grrrristelijke Lagere School - Met Den Bijbel - Prinses Beatrix" en in die 4e klas hadden we een leraar dhr. van Mameren en die gaf les "Met den bijbel in den hand", nou had ik dat jaar ontdekt dat als ik mijn transistor radio op het aanrecht in de keuken bij de waterleiding zette dat ik dan heel goede ontvangst had van Radio Veronica en al rap ontdekte ik de Top 40 met Joost den Draaijer en hield de standen bij door het "phonetisch" in een schoolschriftje op te schrijven.

Dat nam ik mee naar school op Maandag en met mijn vriendje Egbert van Lopik, die in de klas langs mij zat, "evalueerden" wij de stand van de toenmalige hits. Op een dag had Egbert een foldertje bij zich van "Coral records", dat ie stiekem van zijn oudere broer had meegenomen, en in dat foldertje stonden alle platen van Buddy Holly. Maar, oh wee, Meester van Mameren ontdekte het, hij nam het foldertje van Egbert af en verscheurde het voor de klas met de opmerking "Kijk kinderen, dit is nu muziek van den duivel!!!!", Egbert in tranen en later toen ie thuis was nog een keer in tranen toen ie een flink pak slaag van zijn oudere broer kreeg.

1965 was ook het jaar dat mijn vader zijn rijbewijs haalde en onze familie in het trotse bezit kwam van een tweedehands DAF 750 Daffodil met het leuke kenteken JK-00-07, voor mijn vader was dat autootje een uitkomst want Pa werkte in Valkenwaaard bij "Brabantia" en dat was van Geldrop naar Valkenswaard toch zeker 17km heen en 17km weer terug, en dat elke dag op zijn kloeke Solex. Het kenteken JK-00-07 inspireerde mijn oom Rob, een groot James Bond liefhebber en een jongere broer van mijn vader, om het autootje voortaan om te dopen in "James Kont 00-07"... het autootje heeft nog tot 1967 dienst gedaan en daarna maakte een rookpluim onder de motorkap een einde aan het leven van James Kont-00-07, het autootje had zijn SPECTRE gevonden.

Een andere mooie herinnering is dat ik elke Woensdagmiddag met mijn moeder mee naar de markt ging, we aten dan samen bij de viskraam een gerookte Pieterman, ik mocht een plaatje kopen, en die heb ik nog allemaal, en op de terugweg bij Cafetaria "Pietje en Mietje" aten we een frietje, zo'n puntzakje, voor de prijs van 25 cent. Het was het eerste en toen nog enigste cafetaria van Geldrop, Piet Theeuwissen en zijn vrouw Mietje, een grote forse vrouw met haar op haar armen waar een bootswerker nog schrik van zou krijgen, het hele assortiment was friet, mayonaise, picalilly, kroket, knak-en bockworst,nasibal en varkenspoten in het zuur...  Piet was een, zoals ze dat noemen, een stevige drinker, en vaak zag je dan ook het bordje "Heden Gesloten" bij de deur hangen als Piet weer eens teveel alcohol genuttigd had.

Tja, 1965, ik zo nog zoooooooo veel kunnen vertellen....   who's next???

 

Fijn weekeinde allemaal

 

Henk Kruize

O ja, bij deze nog een leuke klassefoto uit 1963/64.. ik zit als 8 jarige op de 2e rij van voren en als 3e rechts, met wit hemd en vlinderstrikje...  we zaten met 32 kinderen in de klas en later werden dat er nog meer

 

1963 beatrix school klas 3.jpg

bewerkt door Henk-Anna Loog
Link naar opmerking

Da's leuk Hans,

 

Heel fijn, ik zet meer dingen "op papier"...

Fijn weekeinde terwijl het hier regent dat het giet!!!!

 

Henk Kruize

 

O ja, henkie 2 jaar oud in 1957... schattig ventje he?? Toen hadden we nog winters...

 

 

1957 Henk Kruize.jpg

Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.