NPO Radio 1 biedt week lang een verrassende kijk op het klimaat
NPO Radio 1 trapt zaterdag 21 oktober de speciale klimaatprogrammering bij de publieke omroep af met de zoektocht naar Het koelste idee van Nederland. Centrale vraag is: hoe kunnen we het beste omgaan met de opwarming van de aarde? Live vanuit de speciale NPO Radio 1 Klimaatstudio op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort onderzoeken radio- en podcastmakers praktische, grappige en vernieuwende ideeën van luisteraars. Vanaf maandag 23 oktober staan ook tal van andere NPO-programma’s op televisie, on demand en online in het teken van het klimaat.
De NPO Radio 1 Klimaatstudio in Amersfoort wordt gepresenteerd door Jort Kelder (AVROTROS), Eric Arends (VPRO), Chazia Mourali (PowNed) & Coen Verbraak (HUMAN) tussen 13:00 en 17:00 uur.
Bekendmaking Koelste idee van Nederland
Aan het einde van de uitzending vanuit de Klimaatstudio, tegen 17:00 uur, maakt NPO Radio 1 de top drie bekend van koelste ideeën aangedragen door de luisteraars. Wat uiteindelijk Het koelste idee van Nederland is, wordt bepaald in samenwerking met Marjan Kreijns, directeur van The Green Village, fieldlab voor duurzame innovatie (TU Delft). Zaterdag 28 oktober wordt het winnende idee bekendgemaakt in Dr. Kelder en Co (AVROTROS) op NPO Radio 1.
Live podcastopnames en een voorvertoning
Daarnaast worden op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort speciale afleveringen opgenomen van de podcasts Europa Draait Door (VPRO) en de Jortcast (AVROTROS) die staan in het teken van het klimaat. Er is een voorvertoning van de film Voorvechters (BNNVARA) met Jurre Geluk te zien. Deze film gaat over jonge activisten in hun strijd tegen klimaatverandering. Na afloop is er een debat. Publiek is van harte welkom om deze live podcastopnames, de voorvertoning en het debat bij te wonen, zie voor meer info nporadio1.nl.
De radio-uitzending wordt ook rechtstreeks uitgezonden op themakanaal NPO 1 extra. De podcasts Europa Draait Door en De Jortcast zijn live te volgen via YouTube en terug te luisteren via NPO Luister en andere podcastplatforms.
Ook op lineaire televisie en on demand zijn tal van speciale klimaat-gerelateerde programma's te bekijken:
-
Saïd & Anna (maandag 23 oktober tot en met woensdag 1 november om 07:15 uur, NPO Zappelin en NPO Start) EO
Saïd (6) en Anna (7) zijn beste vrienden en zijn dagelijks te vinden in de Repairshop van Saïds ouders. Daar worden kapotte spullen van de mensen uit de buurt met goed gereedschap gerepareerd. Ondertussen weten de kinderen hun eigen ‘probleempjes’ ook op geheel eigen, creatieve wijze te fixen. In de nieuwe EO-kinderserie Saïd & Anna staan avontuur, creativiteit, vindingrijkheid en duurzaamheid centraal. Want: alles verdient een tweede kans. Saïd & Anna gaat in première tijdens het Cinekid-festival op International Repair Day, 21 oktober.
-
Mijn Vlakke Land (maandag 23 oktober tot en met donderdag 26 oktober om 18.30 uur en vrijdag 27 oktober om 19:40 uur, NPO 2 en NPO Start) EO
De Nationale Klimaatweek staat weer voor de deur en daar wordt aandacht aan besteed in het nieuwe EO-programma Mijn vlakke land. In het kader van milieu en natuur spreekt EO-presentator Kefah Allush met vijf bekende regiobewoners in vijf verschillende provincies van Nederland. Kefah ontmoet diverse mensen die op hun eigen unieke manier een connectie zoeken met hun leefomgeving door zich in te zetten voor het land waarop ze wonen. In elke aflevering bezoekt Kefah een volkstuincomplex in de betreffende provincie, waarbij hij samen met inspirerende gasten kookt met groenten van eigen bodem.
-
Dorrestijn en Het Regenworm Dilemma (maandag 23 oktober tot en met donderdag 26 oktober om 19:55 uur, NPO 2 en NPO Start) MAX
In het nieuwe programma Dorrestijn en Het Regenworm Dilemma neemt cabaretier Hans Dorrestijn de kijker mee in de wereld van duurzaamheid en klimaat. Hij gaat in gesprek met bekende en minder bekende mensen die ieder op hun eigen wijze bezig zijn met oplossingen voor onze klimaatproblemen. Met alle grote en kleine hinderpalen die daarbij om de hoek komen kijken.
-
Voorvechters (maandag 23 oktober om 21:05 uur, NPO 3 en NPO Start) BNNVARA
Activisten zien we vaak alleen in het nieuws; als ze ergens vastgeketend zitten, schreeuwend met zelfgemaakte spandoeken of als de ME ze wegsleept. Jurre Geluk onderzoekt welke verhalen er achter deze nieuwsberichten zitten en wat hen drijft. Waarom laten deze activistische leeftijdsgenoten zich oppakken uit protest voor het klimaat terwijl het bij Jurre nog nooit is opgekomen om de straat op te gaan? Wie zijn deze activisten, rebellen en onruststokers? Waarom kiezen ze de weg van de meeste weerstand en wat levert die burgerlijke ongehoorzaamheid eigenlijk op?
-
De wereld van Dutch Design (vanaf maandag 23 oktober om 22:00 uur, NPO 3 en vanaf vrijdag 20 oktober op NPO Start) VPRO
Met als thema 'Picture This' gaat DDW op zoek naar wat onze samenleving kan doen om het leven op deze planeet te verbeteren voor toekomstige generaties. Nadia Moussaid zocht zes ontwerpers op in hun studio en interviewde ze over hun werk, leven en de wereld. Voor allemaal speelt de koers van de samenleving een grote rol: klimaatverandering, polarisatie, een steeds voller wordende planeet. Ontwerpers steken de handen uit de mouwen en op hun eigen unieke wijze dragen zij bij aan een betere wereld, door middel van design.
-
Stand van Nederland - Koplopers (maandag 23 oktober tot en met vrijdag 27 oktober om 22:10 uur, NPO 2 en NPO Start) WNL
Omroep WNL laat in een tweede reeks van ‘Stand van Nederland - Koplopers’ de wereld van innovatie en duurzaamheid zien. Presentatrice Raquel Schilder bezoekt vijf locaties waar niet alleen baanbrekende uitvindingen zijn gedaan, maar waar deze innovaties ook klaar zijn voor de volgende grote stap. Maak kennis met vijf revolutionaire uitvindingen die niet alleen ons klimaat positief beïnvloeden, maar ook de commerciële wereld doen opveren. Dit programma biedt een uniek inzicht in hoe Nederland voorop loopt in de strijd voor een beter klimaat en tegelijkertijd nieuwe kansen creëert.
-
De wereld van morgen (dinsdag 24 oktober om 20:35 uur, NPO 1 en NPO Start) AVROTROS
Presentatoren Roos Moggré en Soy Kroon nemen een kijkje in de toekomst. Hoe wonen we over twintig jaar? Hoe zorgen we ervoor dat met de steeds warmer wordende steden, lange periodes van droogte en wateroverlast onze woningen prettig leefbaar blijven? Roos en Soy gaan bijvoorbeeld kijken in een wijk in Zwolle waar de bewoners zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken om de versteende wijk radicaal te veranderen. Het programma laat zien welke oplossingen er zijn om je huis en je tuin te verduurzamen en te vergroenen. Hila Noorzai reikt de jaarlijkse Nederlandse Innovatie Prijs uit aan het meest innovatieve bedrijf van Nederland.
-
12 straten groen (zaterdag 28 oktober om 19.05 uur, NPO 1 en NPO Start) KRO-NCRV
In 12 provincies ondergaan 12 straten een metamorfose. Presentatoren Tim, Anita en groenexperts Martin en Anne gaan samen met de buurtbewoners aan de slag. Niet alleen de straat wordt groener, ook de bewoners leren elkaar beter kennen.
-
Captain Nova (zondag 29 oktober om 15:30 uur, NPO Zapp en NPO Start) VPRO
In de VPRO Jeugd sciencefictionfilm Captain Nova reist de ervaren gevechtspiloot Nova (Anniek Pheifer) terug in de tijd om een grote milieuramp te voorkomen. Maar als bijwerking wordt ze weer jong en niemand neemt de twaalfjarige met haar vliegende robotje serieus, behalve tiener Nas (Marouane Meftah). Lukt het de jonge Nova (Kika van de Vijver) om alsnog de wereld te redden?
- Metropolis (zondag 29 oktober om 21:05 uur, NPO 2 en NPO Start) HUMAN
- Buitenlandprogramma Metropolis vraagt zich af wat de toenemende droogte op veel plekken in de wereld betekent voor de mensen die er wonen. In El Salvador mislukt door de droogte de mais oogst van boer Don Raul. Hij is nu overgestapt naar cashewnoten en hoopt zijn mede boeren ook mee te krijgen. In een dorpje vlak bij het Spaanse Córdoba is er door de droogte een watertruck nodig die langs alle dorpjes gaat om de bassins te vullen. En in Argentinië woont de 93-jarige Pablo Novak in het door verzilting uitgestorven dorpje Epecuén. Hij is de enige bewoner van het dorp, en vindt de leegloop juist een verademing.
- Het Grote Groene Idee (zondag 29 oktober om 21:30 uur, NPO 1 en NPO Start) HUMAN
-
Een grote studioshow, gepresenteerd door Harm Edens, waarin bevlogen uitvinders en creatieve koppen de leukste en beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren. Een ode aan de inventiviteit. De groene ideeën worden gepresenteerd aan een vierkoppig panel. Na Het Grote Groene Idee zie je de toekomst weer wat rooskleuriger tegemoet; je krijgt weer hoop dat we samen het klimaatprobleem wat minder groot kunnen maken. Het panel bestaat uit vier leden, waaronder wetenschapsjournalist Diederik Jekel, presentator Joris Linssen en Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland.
-
BinnensteBuiten (maandag 30 oktober t/m vrijdag 3 november om 19:05 uur, NPO 2 en NPO Start) KRO-NCRV
KRO-NCRV’s BinnensteBuiten trakteert je dagelijks op een flinke dosis inspiratie voor een lekker groen leven. Met aandacht voor eten, wonen en buiten zijn. In verband met de klimaatweek wordt er van 30 oktober t/m 3 november met verschillende items aandacht besteed aan dit thema.
-
Energieman (maandag 30 oktober om 22:15 uur, NPO 2 en NPO Start) BNNVARA
Menno Bentveld duikt in de wereld van de energie. Als oude energie eindig is, waar halen we de nieuwe, schone energie vandaan om aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen. En tegen welke prijs?
Online is het hele jaar door alles rond klimaat bij publieke omroep te vinden op de pagina npo.nl/klimaat. Daarnaast zijn er een aantal speciale online uitbreidingen ontwikkeld die op verschillende online kanalen geplaatst worden:
-
Het Grote Groene Idee. HUMAN
Op Instagram worden 16 korte video’s geplaatst met daarin tips om je eigen leven iets groener en duurzamer te maken. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat groenten langer meegaan en hoe maak je je eigen schoonmaakmiddelen?
-
Voorvechters Aftertalk. BNNVARA
Meepraten? Dat kan! Jurre praat direct na de uitzending live met activisten Anne en Sem via NPO3.nl/voorvechters.
-
Mijn vlakke land. EO
In aanloop naar de klimaatweek is in de serie ‘Mijn vlakke land’ te zien hoe verschillende Nederlanders hun liefde voor ons land handen en voeten geven. In de online quiz, gekoppeld aan de serie, wordt je kennis getest over de natuur en het landschap van de vijf provincies die in de serie voorbijkomen. Wat is nou een typisch Friese vogel en hoeveel bevers leven er in Nederland? Beproef je kennis en maak kans op een mooie prijs.
0 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden
Er zijn geen opmerkingen.