Spring naar bijdragen

Beeld & Geluid herdenkt laatste uitzending Radio Veronica vanaf zee


de redactie

345 weergaven

Op 31 augustus is het 50 jaar geleden dat Radio Veronica stopte met uitzenden vanaf zee. Dit historische moment, dat een blijvende impact heeft gehad op de Nederlandse mediageschiedenis, wordt herdacht bij Beeld & Geluid. Bezoekers kunnen het laatste uur van de uitzending uit 1974 opnieuw beluisteren en meer leren over de rol van Radio Veronica in de ontwikkeling van de popcultuur en radio in Nederland.


Radio Veronica begon in de jaren zestig uit te zenden vanaf een schip in de Noordzee, net buiten de territoriale wateren. De zender richtte zich op een jong publiek en draaide veel popmuziek, die op andere zenders nauwelijks te horen was. Met populaire programma's als de Veronica Top 40 groeide de zender snel uit tot een favoriet onder luisteraars. Echter, de Nederlandse overheid verbood uiteindelijk uitzendingen vanaf zee, ondanks protesten en acties van de luisteraars. Op 31 augustus 1974 kwam er een einde aan het tijdperk van Radio Veronica als zeezender.


Het laatste uur van de uitzending, gepresenteerd door Rob Out, bevatte muziek van artiesten zoals Peter Koelewijn, Boudewijn de Groot, de Beatles en de Beach Boys. Dit uur geldt als een uniek tijdsdocument in de Nederlandse radiogeschiedenis.


Tijdens de herdenking bij Beeld & Geluid geeft conservator Wytze Koppelman een speciale inleiding over het belang van Radio Veronica in de Nederlandse radiogeschiedenis. Ook wordt een deel van de unieke collectie van de zeezender uit het depot tentoongesteld, wat een inkijkje geeft in de cultuur en invloed van deze iconische radiozender.

  • Vind ik leuk 1

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.