Spring naar bijdragen

Lokale omroep in Nederland viert 50-jarig bestaan


de redactie

366 weergaven

Dit jaar markeert een bijzondere mijlpaal voor de Nederlandse lokale omroepen: het is precies 50 jaar geleden dat de eerste lokale omroep werd opgericht in de voormalige gemeente Melick en Herkenbosch, Limburg. Wat begon als een kleinschalig radiostation dat uitsluitend via de kabel uitzond, groeide uit tot een volwaardig mediakanaal dat nu ook televisie en internet omvat.


In een speciaal programma op NPO 2 blikt de NOS terug op de rol van de lokale omroep in Nederland. Presentatrice Dione de Graaff, die zelf haar carrière begon bij een lokale omroep, gaat in gesprek met prominente gasten uit de mediawereld. Onder hen zijn Sven Kockelmann en Anniko van Santen, die beiden hun eerste stappen zetten bij lokale radiozenders. Daarnaast komt Sjors Fröhlich, voormalig radiopresentator en nu burgemeester, aan het woord over de cruciale rol van de lokale omroep in de lokale democratie en het controleren van de macht.


Het programma belicht ook verschillende aspecten van de hedendaagse lokale omroep. Zo wordt er een reportage getoond over de verslaglegging van grote evenementen, zoals het Fruitcorso in Tiel, en is er aandacht voor de lange carrière van radiomaker Tonny Driessen, die al 33 jaar actief is bij REGIO8 in de Achterhoek.


Het jubileumprogramma biedt daarmee niet alleen een historische terugblik, maar ook een inkijkje in het huidige belang van lokale omroepen voor de gemeenschap.


50 jaar Lokale Omroep: woensdag 2 oktober 2024 van 20:27 tot 21:18 uur bij de NOS op NPO 2.

 

Afbeelding: De radiostudio van Omroep Hengelo in 1987 (foto NOS)

1 Opmerking


Aanbevolen antwoorden

En Dionne de Graaff zette haar eerste stappen in de landelijke media op Radio 3 in 1988 in het radioprogramma van (nu burgemeester) Sjors Fröhlich bij de NCRV, Paperclip Radio, waarin elke week een door Dionne gehoste competitie met nieuwe Nederlandse bandjes (zonder platencontract) zat, waarvan de winnaar live op Radio 3 mocht spelen. Dus leuk dat Sjors nu bij haar te gast is. 

bewerkt door rauhfaser
Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.