Spring naar bijdragen

De nostalgische column van Hans Knot 28 september 2024: Met disc-jockeys die hun vak verstaan


hans knot

363 weergaven

In maart 1964 waren de eerste testuitzendingen en de officiële start, gedurende het Paasweekeinde, te beluisteren van Radio Caroline. We komen er niet omheen om er even bij stil te staan en te zien wat er in de Nederlandse Dagblad Pers over werd geschreven, waarbij ik deze keer heb gekozen voor een artikel uit ‘de Telegraaf’, waarin Henk van der Meijden Radio Caroline ‘your all day music station’ voorstelde aan zijn lezerspubliek. Let wel 60,5 jaar geleden.

 

Direct vertelde hij dat Radio Caroline in Nederland veel beter was te ontvangen dan Radio Veronica en omschreef dit met klinkende woorden: ‘Het geeft op de 199 meter een bijzonder sterk geluid en de muziek klinkt welluidender dan die van Radio Veronica.’ Ook meldde hij dat in de toenmalige toekomst er nog veel beter geluisterd kon worden naar het nieuwe station omdat de zender nog sterker zou worden. Het was hem zeker duidelijk dat we met een aanwinst hadden te maken: ‘Nu Caroline is gaan uitzenden liggen er twee piratenzenders in de Noordzee, die de Nederlandse ether met reclame overspoelen en met luchtiger programma’s dan de Hilversumse zuilen.’

 


Voor zijn artikel had hij ook telefonisch contact gehad met Veronica directeur Bull Verweij, die hij waarschijnlijk nog niet goed kende want hij meldde: ‘Veronica directeur Bill Verweij is niet bevreesd dat Radio Caroline concurrentie voor zijn schip zal opleveren. Toen ik hem met Pasen vertelde dat Radio Caroline was gaan uitzenden, zei hij me: “Dat kan nooit een bedreiging voor Radio Veronica zijn, tenslotte brengen wij zuiver Nederlandse programma’s met Nederlandse adverteerders en Nederlandse artiesten.” Verweij is vervolgens gaan luisteren naar Radio Caroline en had daarna weer telefonisch contact met Van der Meijden: “Ze zullen inderdaad een sterkere zender hebben dan wij. Wij hebben een zender van 10 kW, die 3,5 kilowatt uitstraalt.”

 

Wel meldde hij in het tweede gesprek het onverstandig te vinden dat men bij Radio Caroline had gekozen voor een golflengte waar, volgens berichtgeving uit Engeland, ook gebruik van werd gemaakt door de kustwacht en op die manier schade kon worden veroorzaakt: “Dat is heel dom, daar hebben wij met Radio Veronica altijd rekening mee gehouden. Ik heb voorts gehoord dat deze Caroline nogal veel van frequentie veranderd en dat is natuurlijk nooit een goed teken. Wij van Radio Veronica zijn echter niet bang voor deze zender en als men er in Engeland maatregelen tegen wil nemen, zoals gezegd wordt, is dat niet onze zaak. De Nederlandse regering heeft zich trouwens de laatste tijd duidelijk voor Veronica uitgesproken.” Verder was Bull Verweij van mening dat Radio Caroline zelfs niet het Engelstalige programma van Radio Luxembourg zou kunnen beconcurreren: “ik weet zelfs dat men daar zo vol met reclame zit dat men voorlopig geen nieuwe spots aanneemt.”

 

Ook was de mening gevraagd aan Dick de Vilder, hoofd radio en televisie bij reclamebureau Holland en tevens werkzaam op een hoge functie bij Benny Vreden Producties: “Ik wist nog niets van dit station, maar als de zender inderdaad sterker is dan die van Radio Veronica en een groot deel van Nederland bestrijkt, lijkt het me ook voor Nederlandse adverteerders wel een interessant object. Het hangt natuurlijk wel af van hoe hoog hun tarieven zijn.”

 

Rond die tijd was er echter nog geen enkele reclameboodschap via de 199 meter en Radio Caroline de ether in gegaan. Men wilde duidelijk eerst afwachten hoe de samenstelling was van het publiek, dat naar het nieuwe station ging luisteren, en daar het muziekformaat als wel de reclame op af te stemmen. Andermaal De Vilder: “Als de programma’s aangepast worden aan Nederland en er eventueel een eigen Nederlandstalig programma bij komt, zoals bij Radio Luxemburg, zullen ook Nederlandse adverteerders er wel belangstelling voor krijgen.”

 

Van der Meijden was, na een paar dagen het geluid van Radio Caroline te hebben beluisterd, aardig te spreken over het station, mede daar er ook live werd gepresenteerd en niet alleen vanaf band de programma’s werden uitgezonden: ‘Voor Nederlandse luisteraars, die nu al jaren voornamelijk naar Hilversum luisteren, betekent dit station ook een verfrissing. De nieuwste platen worden gedraaid, zelfs platen die in Nederland nog niet te koop zijn en elk ogenblik wordt de tijd gezegd. Bovendien zijn er twee discjockeys aan boord die hun vak verstaan en van wie onze Hilversumse diskjockeys nog alles kunnen leren. Zij praten de platen niet alleen aan elkaar, ze presenteren de muziek op een gezellige wijze en slagen er in een persoonlijke band te krijgen met de luisteraars. De afgelopen Paasdagen heb ik naar Radio Caroline geluisterd en het was gezellige achtergrondmuziek, die goede ontspanning bood.’

 

De latere sterverslaggever had wel door dat de muziek, die er op Radio Caroline werd gedraaid, voornamelijk op de jeugd was gericht omdat onder meer de hele collectie toen beschikbare Beatles songs voorbij was gekomen: ‘Men heeft rond de drieduizend platen aan boord en elk moment worden er platen gedraaid die onder de jeugd mode zijn, Billy J. Kramer, Gerry and the Pacemakers en The Searchers worden vaak gedraaid. Het is een modern radiostation, zoals men er in Amerika honderden heeft. Het zendt vlotte muziek uit en biedt vooral gezelligheid, iets waar tegen de Hilversumse omroepen moeilijk kunnen concurreren. Dit pittige station zendt uit van ’s morgens zes tot ‘s avonds zes uur. Deze piratenzender, de tweede die in ons land reclame in de ether brengt en onder de jeugd wel eens heel populair zal kunnen worden, is overigens alleen maar een pleidooi voor een legaal commercieel radiostation in Nederland.’

 

1968veronicagebouwtekeningPimGroeneveld8-1965.thumb.jpeg.2a9453df3eb8fdc9ddd8e53d5a9f6b54.jpegDe politieke kant werd in het artikel ook even belicht door het commentaar van enkele Kamerleden te vragen. Het was mevrouw Haya van Someren- Downer van de VVD die verklaarde: “Op deze manier wordt het wel een heel vreemde boel. We hebben nu al Radio Luxemburg, Radio Veronica en dit Britse schip. Het wordt dus de hoogste tijd dat Nederland beslist over het uitzenden van reclameboodschappen via het FM-net.” Andere Kamerleden wilden hun mening niet aan ‘de Telegraaf’ kwijt. Ze wilden hun oordeel opschorten tot de studies over deze materie waren voltooid.

 

Maar ik heb ook nog een herinnering van een jaar later, 1965. Het zijn van die kleine, maar o zo fijne, herinneringen die ik met de lezers wil delen. In de tweede helft van augustus 2020 bezorgde de postbode een pakketje bij Museum RockArt in Hoek van Holland. Een museum waar niet alleen de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek wordt gekoesterd maar men ook de belangrijkheid inziet van de waarde van radiogeschiedenis. En dus wordt ook dergelijk materiaal door het betreffende museum verzameld.

 

Voornoemd pakketje was afkomstig van een zekere Pim Groeneveld die op 23 augustus 1965, dus 55 jaar eerder, een bezoek had gebracht aan de studio’s van Radio Veronica, destijds nog gevestigd in een gebouw aan de Zeedijk 27a in Hilversum. Een toepasselijke naam voor een straat voor een radiostation dat ruim 14 jaar vanaf internationale wateren de luisteraars verpoosde.

 

In het pakket, dat Pim Groeneveld destijds bij zijn bezoek kreeg, zat tal van promotiemateriaal. Daarbij kun je denken aan promotiefoto’s van het presentatieteam voorzien van handtekening, stickers, een niet ingevulde QSL kaart, de bekende luisterviskaart en een speciale tekening. Het pakket werd teruggevonden op zolder tijdens de voorbereiding van een verhuizing en werd dus vier jaar geleden gedoneerd aan het Museum Rock Art.

 

Jaap Schut, directielid van RockArt, was zeer opgetogen over de ontvangst en maakte een foto, voor op Facebook, van de inhoud waarbij links onderaan mij een vel papier met tekening opviel waarop, waarschijnlijk gemaakt door Pim na zijn bezoek aan de Zeedijk in Hilversum,  de doorsnee van het eerste gebouw was getekend, waar Radio Veronica destijds was gehuisvest. Een aparte scan van deze tekening was gewenst hetgeen vrijwel direct vanuit Hoek van Holland werd geregeld. Op de tekening zie je hoe het gebouw van Veronica destijds was ingedeeld.

 

Hans Knot, 28 september 2024

 

  • Vind ik leuk 4

10 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Opvallend dat Caroline beter te ontvangen was dan Veronica, terwijl ze dezelfde Continental zender hadden van 10 kW. Pas later werd Caroline 50.

Atlanta was er kennelijk nog niet.

 

Caroline had waarschijnlijk een veel betere antenne dan Veronica, 50 meter mast, terwijl de die bij Veronica, was dat nog het oude schip ex Borkum Riff, veel lager was en er maar 3,5 kW volgens Verweij uitkwam. We zouden dat nu ERP noemen.

Ik denk dat de antenne op de Norderney hoger en beter was.

 

 

Link naar opmerking

Die 10 kw was het maximale wat er uit kon, dus carrier is dan 2.5 Kw en als je niet hard moduleert dan kan die 3.5 Kw wel.

Gelukkig waren 2 buizen in de eindtrap en was carrier vermogen 5 Kw mogelijk maar dan spoelde de diesel er flink door 🤪

De antenne maakte het verschil en een lange vertical maakt meer grondgolf.

PS ik heb het over de continental op de Norderney

 

Theo

 

bewerkt door radio tpot
Link naar opmerking
11 uur geleden zei radio tpot:

Die 10 kw was het maximale wat er uit kon, dus carrier is dan 2.5 Kw en als je niet hard moduleert dan kan die 3.5 Kw wel.

Gelukkig waren 2 buizen in de eindtrap en was carrier vermogen 5 Kw mogelijk maar dan spoelde de diesel er flink door 🤪

De antenne maakte het verschil en een lange vertical maakt meer grondgolf.

PS ik heb het over de continental op de Norderney

 

Theo

 

 

Het artikel is nog van de ex Borkum Riff-tijd.

 

 

 

 

IMG_6011.jpeg

Link naar opmerking

Ik begrijp de opwinding van die "gevonden" tekeningen niet zo.  Ze staan al sinds 2004 op onze website. Ik heb ze toen getekend.  Maar ja, soms vraag ik mij wel eens af waarom ik de historie geschreven heb.  Enfin, hij wordt 2x per jaar door B&G opgeslagen. Ivm wijzigingen die ik nog toevoeg.

 

https://www.norderney192.nl/historie/h-1966.html

 

Maar hier in een grotere vorm.

 

 

Plattegrond Zeedijk studio tot mrt69.pdf

bewerkt door Juul
Link naar opmerking
54 minuten geleden zei Juul:

Ik begrijp de opwinding van die "gevonden" tekeningen niet zo.  Ze staan al sinds 2004 op onze website. Ik heb ze toen getekend.  Maar ja, soms vraag ik mij wel eens af waarom ik de historie geschreven heb.  Enfin, hij wordt 2x per jaar door B&G opgeslagen. Ivm wijzigingen die ik nog toevoeg.

 

https://www.norderney192.nl/historie/h-1966.html

 

Maar hier in een grotere vorm.

 

 

 

Plattegrond Zeedijk studio tot mrt69.pdf 79.58 kB · 3 downloads

 

Hoe zo opwinding?  Het is gewoon onderdeel van herinneringen aan 1966 en meer.

Link naar opmerking
3 uur geleden zei hans knot:

dat ex kan van de opmerking af. Juist van de tijd dat men gebruik maakte van de Borkum Riff.

 


De Borkum Riff heette op dat moment "Veronica".. vandaar dat ik er "ex" bij gezet heb..

bewerkt door thijs5326
Link naar opmerking
2 uur geleden zei hans knot:

 

Hoe zo opwinding?  Het is gewoon onderdeel van herinneringen aan 1966 en meer.

"Jaap Schut, directielid van RockArt, was zeer opgetogen over de ontvangst en maakte een foto, voor op Facebook, van de inhoud waarbij links onderaan mij een vel papier met tekening opviel waarop, waarschijnlijk gemaakt door Pim na zijn bezoek aan de Zeedijk in Hilversum"

 

Zal ik dan schrijven "opgetogen" ? Het is toch helemaal niet zo bijzonder? Hans. je voelt je direct aangevallen. Waarom eigenlijk?

 

Link naar opmerking
2 uur geleden zei Juul:

"Jaap Schut, directielid van RockArt, was zeer opgetogen over de ontvangst en maakte een foto, voor op Facebook, van de inhoud waarbij links onderaan mij een vel papier met tekening opviel waarop, waarschijnlijk gemaakt door Pim na zijn bezoek aan de Zeedijk in Hilversum"

 

Zal ik dan schrijven "opgetogen" ? Het is toch helemaal niet zo bijzonder? Hans. je voelt je direct aangevallen. Waarom eigenlijk?

 

 

Zojuist zei hans knot:

 

Ik reageerde op een opmerking gekoppeld aan de column van gisteren en daar zat geen vorm van opwinding bij. Jij haalt er nu iets anders bij en voel mij  niet aangevallen. Columns geven de lezers de mogelijkheid te reageren en de auteur kan dan een antwoord geven. Maar aangevallen voelen is heel, ver weg. Een colaatje maar weer.

Link naar opmerking
Op 28-9-2024 om 23:12 zei radio tpot:

Die 10 kw was het maximale wat er uit kon, dus carrier is dan 2.5 Kw en als je niet hard moduleert dan kan die 3.5 Kw wel.

Gelukkig waren 2 buizen in de eindtrap en was carrier vermogen 5 Kw mogelijk maar dan spoelde de diesel er flink door 🤪

De antenne maakte het verschil en een lange vertical maakt meer grondgolf.

PS ik heb het over de continental op de Norderney

 

Theo

 

Sjuust. Alleen, Robin merkte het dus al op, ten tijde van het interview was Veronica  actief vanaf de "Veronica" , voorheen "Borkum Riff", en daar stond een eigenbouw zender met in de eindtrap de Brown Boveri BTL6-1 en die zou rooster gemoduleerd zijn. (Voor de techneuten, de BTL6-1 is een triode en nog direct verhit ook) Zie https://www.norderney192.nl/historie/h-1959_1961.html

Wat de maatvoering van antenne op de "Veronica"  waren is me niet bekend. Het is in elk geval een T-antenne. Het rendement zal ongetwijfeld lager hebben gelegen als de antenne op de "Caroline"  voorheen "Frederica" en de "Mi Amigo".

 

Die 3,5 kW zal het zendervermogen zijn geweest, waarbij ik me afvraag hoe groot het PEP vermogen was, dat zal alles behalve 4x  zijn geweest.

 

Rob V.

bewerkt door Rob Veld
Link naar opmerking
Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.