Spring naar bijdragen

Onderzoek: Publieke omroep blijft meest vertrouwd door Nederlanders


de redactie

60 weergaven

Uit een recent onderzoek van Motivaction blijkt dat de Nederlandse publieke omroep het grootste vertrouwen geniet onder nieuwsconsumenten. Het onderzoek, uitgevoerd onder 1553 respondenten tussen de 18 en 80 jaar, toont aan dat het NOS Journaal en andere programma’s van de publieke omroep de meest vertrouwde nieuwsbronnen zijn. Het jaarlijkse onderzoek naar vertrouwen in de journalistiek laat zien dat Nederlanders persvrijheid en onafhankelijke journalistiek van groot belang vinden voor de samenleving.


In de top 10 van meest vertrouwde nieuwsbronnen staan zes programma’s van de publieke omroep, waaronder het NOS Journaal, Jeugdjournaal, NPO Radio 1 en Nieuwsuur. Het NOS Journaal van 20.00 uur voert deze lijst aan. Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen bleek dit journaal de meest betrouwbare bron van nieuws te zijn.


Hoewel het vertrouwen in nieuws na een daling in 2021 gelijk is gebleven op 57%, blijft televisie voor veel respondenten de belangrijkste bron van informatie. Daarnaast vindt 80% van de ondervraagden onafhankelijke journalistiek essentieel voor het functioneren van de samenleving.


De meest vertrouwde journalisten in Nederland zijn eveneens werkzaam bij de publieke omroep, met onder anderen Rob Trip, Annechien Steenhuizen en Simone Weimans in de top 5.


In eerdere onderzoeken, zoals het Digital News Report, werd al vastgesteld dat de NOS het meest betrouwbare nieuwsmerk van Nederland blijft.


Het volledige onderzoek van Motivaction is hier te downloaden.

 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.