Minister Bruins verlengt vergunning NPO met twee jaar
Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten de vergunning van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met twee jaar te verlengen. Dit maakte hij bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het besluit wijkt af van het verzoek van een Kamermeerderheid, die aandrong op een verlenging van slechts één jaar. Volgens Bruins is meer tijd nodig om hervormingsplannen zorgvuldig uit te werken.
Hervormingen publieke omroep in voorbereiding
De huidige concessieperiode van de NPO loopt normaal gesproken tot 2026. In aanloop naar een nieuwe periode moeten de omroepen een aanvraag indienen om te blijven uitzenden, waarbij ze moeten voldoen aan eisen zoals een minimumaantal leden. De minister wil de verlenging gebruiken om de hervormingsvoorstellen verder uit te werken, die de publieke omroep toekomstbestendig moeten maken.
De behoefte aan hervorming werd vorig jaar benadrukt in een rapport van een commissie onder leiding van oud-CDA-politicus Pieter van Geel. Hierin werd onder meer voorgesteld het aantal ledenomroepen terug te brengen van negen naar zes.
Kamermeerderheid pleitte voor één jaar verlenging
Voormalig staatssecretaris Fleur Gräper (Media) had eerder al aangekondigd de concessie met twee jaar te willen verlengen om het nieuwe kabinet de ruimte te geven voor veranderingen. De huidige coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC en BBB) steunden echter een motie van de VVD voor een kortere verlenging van één jaar. Bruins vindt dit echter niet haalbaar en benadrukt het belang van zorgvuldigheid in de hervormingsprocessen.
Wetwijziging noodzakelijk
Om de verlenging met twee jaar mogelijk te maken, moet de wet worden aangepast. Dit proces zal naar verwachting parallel lopen aan de verdere uitwerking van de hervormingsvoorstellen. Het doel van de aanpassingen is om de publieke omroep beter af te stemmen op de veranderende mediaconsumptie en maatschappelijke ontwikkelingen.
5 Opmerkingen
Aanbevolen antwoorden