Spring naar bijdragen
Wat fijn dat je Radiotrefpunt bezoekt! Dank daarvoor. Het onderhoud en beheer van de community kost geld. Help ons hiermee. Steun Radiotrepfunt en doneer. Alvast bedankt. ×

Radio 1 maakt presentatieduo’s BEL10 bekend


Wat is jouw idee voor morgen? Wat zou jij veranderen als je het één dag voor het zeggen had en hoe zou je dat doen? Dat is opnieuw het uitgangspunt van BEL10 op Radio 1.

 

Deze unieke presentatieduo’s gaan vanaf maandag 19 september een week lang aan de slag  met de 10 thema’s die het meest leven in Vlaanderen. Dennis van den Buijs en Linda De Win trekken de ochtend op gang tussen 06:00 en 10:00 uur. Ruth Joos en Lieven Vandenhaute nemen de middag voor hun rekening tussen 12:00 en 14:00 uur. Martine Tanghe keert even terug naar haar oude liefde radio en presenteert met Xavier Taveirne het namiddagblok van 16:00 tot 19:00 uur. Danira  Boukhriss Terkessidis en Lode Roels leiden de ochtend van het weekend in.

 

Honderden goede ideeën
Na de aftrap op 30 mei stroomden meer dan 700 goede ideeën van luisteraars binnen. Daarnaast selecteerde Radio 10 X 10 luisteraars om concreet mee na te denken over een betere wereld tijdens een BEL10- inspiratiedag op 3 september. Met de resultaten van die brainstorm gaan dezelfde “Groepen van 10”  aan de slag van maandag 19 tot en met 26 september in het pop-up Radio 1-cafe  op de Kunstberg in Brussel.

 

Een alternatief voor de minister-president
Dit alles mondt uit in een “alternatieve” regeringsverklaring” die op maandag 26 september aan de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois zal overhandigd worden. Niet toevallig de dag waarop de minister-president zelf zijn Septemberverklaring voorleest in het Vlaams parlement. Twee weken later overhandigt Radio 1 de alternatieve regeringsverklaring ook aan eerste minister Charles Michel, na zijn State of the Union.

 

Martine Tanghe: “Mensen die niet schelden of zeuren op de zogenaamde sociale media, maar voorstellen doen voor een betere wereld, daar wil ik graag naar luisteren. En nog wel op de plek waar ik meer dan 38 jaar geleden begon, in een radiostudio. Ik kijk er erg naar uit.”

 

Linda De Win: “Meewerken aan de Bel 10 is terugkeren naar een oude liefde, want ik zette mijn eerste stappen in de journalistiek op de radioredactie. Nog altijd is radio één van de  snelste media – hoewel Villa Politica een beetje in de buurt komt – als journalist kan je dus niet beter dromen.”

 

Bovendien zet De Ochtend grotendeels de toon die de heel de dag onze nieuwsuitzendingen bepaalt. Mensen die me kennen, weten dat ik absoluut geen ochtendmens ben, toch heb ik geen moment geaarzeld toen ze me polsten.

 

BEL10 Brusselt
Dit jaar gaat BEL10 ook door in het weekend. Op 24 en 25 september zendt Radio 1 eveneens uit vanuit het Radio 1-Café op de Kunstberg. Dan vindt ‘BEL10 Brusselt’ plaats.  Met tal van evenementen, activiteiten wil BEL10 Brussel opnieuw op de kaart zetten. Luisteraars kunnen deelnemen aan wandelingen, fietstochten, … Allemaal in het teken van de 10 thema’s van BEL10.

 

Alle ideeën en aanbevelingen komen ook in een boek dat digitaal en op papier zal verschijnen.

 

De 10 thema’s van BEL10.

  • Veilig of vrij
    Hoeveel vrijheid wil ik opgeven voor meer veiligheid?De roep om meer veiligheid is er na de aanslagen in Frankrijk en ons land steeds groter op geworden: meer veiligheidscamera’s bijvoorbeeld, of drones die ons doen en laten in de gaten houden. Maar hoeveel vrijheid en privacy zijn we bereid op te geven voor onze veiligheid? En helpen al die maatregelen wel? Of is veiligheid een illusie?
  • Voluit voor de fiets
    Rijdt de toekomst op twee wielen? De files in ons land lijken elk jaar langer te worden. We kunnen ze alleen oplossen als we mensen uit hun wagen krijgen. Volgens heel wat van onze luisteraars is de fiets dan het perfecte alternatief. Goed voor het milieu én het maakt je ook nog eens gezonder en fitter. Daarom trekt BEL10 voluit de kaart van de fiets!
  • Klaar met geld
    Hoe komen we tot meer fiscale en financiële transparantie? Open en eerlijk over geld, zo zou je de ideeën die werden ingestuurd kunnen samenvatten. Geen aftrekbare kosten meer bij de belastingen bijvoorbeeld, zou dat het leven niet simpeler maken? Meer openheid over de bedrijfsfinanciën, zou dat kunnen werken? En zouden we zonder cash geld niet veel minder kunnen sjoemelen? Genoeg stof voor discussie.
  • Respect voor rimpels
    Zetten we de ervaring van ouderen voldoende in? Oud is niet out. Dat kunnen we wel stellen na de talrijke mails in de BEL10-mailbox. Want wat als je na je 67ste toch nog aan het werk wil blijven? Waarom is er geen minister van ouderen? En wat met al die grootouders die worden ingezet op woensdagnamiddag en in het weekend? België telt meer dan twee miljoen ouderen, en het signaal is aangekomen: zij willen hun stem laten horen.
  • De betrokken burger
    Doe ik genoeg voor de samenleving? Wat kan ik doen voor de samenleving? Die vraag kwam geregeld onze mailbox binnengewaaid. Want we willen graag iets doen, maar hoe begin je daaraan? Welke initiatieven bestaan er zoal? En heeft het zin om jongeren, als die pas afgestudeerd zijn, te laten proeven van een soort gemeenschapsdienst? BEL10 zoekt het uit.
  • Wendbaar werkbaar werk
    Hoe houd ik mijn loopbaan spannend? Op een dag vind je de job van je leven. Maar wat na twintig of zelfs dertig jaar loopbaan? Misschien ben je dan wel klaar voor iets nieuws! Loopbaanwendingen binnen eenzelfde sector zijn niet nieuw, maar je omscholen van ingenieur tot bakker? Dat is andere koek! BEL10 zoekt uit hoe we gemakkelijker een ander carrièrepad kunnen inslaan.
  • Stroom voor morgen
    Benutten we alternatieve energie voldoende? We kunnen er niet omheen: om onze planeet leefbaar te houden én om aan de Europese 2020-doelstellingen te voldoen, moeten we volop inzetten op duurzame energie. Dat blijkt ook uit de ideeën die onze mailbox binnenstroomden: meer
    ambitie, meer creativiteit! Maar waarom zie en hoor je daar dan zo weinig van in het beleid? Waarom staat ons minilandje niet aan de top van de energie-innovatie?
  • Reset het rijk
    Kunnen we België van nul hertekenen? Wie kan de politieke wirwar nog volgen? Kan het niet allemaal veel eenvoudiger, met minder politici en bestuurders? Moet het niet meer van onderuit? En wat als we nu eens helemaal opnieuw beginnen, zonder rekening te moeten houden met de bestaande structuren? Hoe ziet de ideale staat eruit? Veel vragen en hopelijk ook antwoorden in BEL10!
  • Patiënt zonder paperassen
    Hoe herstellen zonder administratieve rompslomp? Steeds meer mensen zijn chronisch ziek. Toch blijft ons zorgsysteem nog altijd meer gefocust op acute geneeskunde. En wat als je als chronisch zieke graag opnieuw aan het werk wil? Dan moet je een hele papierberg doorworstelen, iets wat je op zo’n moment kan missen als kiespijn. Het moet efficiënter! BEL10 zoekt een uitweg, met jouw hulp.
  • Opvoeden: thuiswerk of schooktaak
    Wie voedt onze kinderen op? Elk kind moet opgevoed worden, daarover zijn we het allemaal eens. Maar wat is de rol van de school hierin? 1+1=2 lijkt niet meer genoeg. Vragen als ‘hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen genoeg bewegen, dat ze gezond eten, …’ komen steeds meer in de schoolsfeer terecht. En als de school zich daarop stort, wat dienen de ouders dan nog te doen? Tijd voor een duidelijke taakverdeling, ditmaal niet voor leerlingen, maar wel voor ouders en onderwijs.

 

 

 

Website: radio1.be

 

0 Opmerkingen


Aanbevolen antwoorden

Er zijn geen opmerkingen.

Gast
Een opmerking toevoegen...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.