Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Geplaatst

John Lennon in New York

 

Uitzending: vrijdag 1 januari 2016, 00.00 uur op NPO3

 

De pianospeler die na de aanslagen in Parijs voor theater Bataclan Imagine van John Lennon speelde, raakte bij veel mensen een gevoelige snaar. Mede naar aanleiding daarvan steeg het nummer dit jaar naar de koppositie in de Top 2000. Op vrijdag 1 januari zendt de NTR de documentaire  Lennon in New York uit, waarin het leven van een van ’s werelds belangrijkste en invloedrijkste artiesten van de 20e eeuw wordt herdacht.

 

Met nooit eerder vertoonde fragmenten en concerten en een schat aan composities van Lennon en Ono waarvan enkele in nooit eerder gehoorde versies. Een openhartig en emotioneel interview met Yoko Ono, zoals we haar nog nooit gezien en gehoord hebben. De film geeft de kijker een intieme kijk in het leven van John, Yoko en hun zoon Sean, gedurende hun tijd in New York City.

 

Antioorlogsactivist en liefhebbende vader
Velen groeiden in de jaren zestig op met John Lennon als frontman van The Beatles. Maar de echte Lennon leerde het publiek pas kennen nadat de succesvolle formatie aankondigde te stoppen. Lennon vertrok, na het roerige Beatles tijdperk, in 1971 naar New York waar hij met zijn grote liefde Yoko Ono een nieuw leven begon. Hij wilde zich focussen op zijn familie en zijn privé- leven. Ontpopte zich als antioorlogsactivist en als liefhebbende vader. Een periode waarin hij rust en anonimiteit probeerde te vinden, maar waar hij tegelijkertijd een paar van de meest bejubelde nummers schreef uit zijn carriere als Whatever Gets You Thru the Night, I’m losing You en Woman. De meeste songs geschreven vanuit zijn appartement in Manhattan’s Upper West Side.

 

 “New York became a part of who John and I were,” (Yoko Ono)

 

New York gaf Lennon en Ono hun vrijheid terug, ze konden rustig over straat lopen en de stad gaf hun nieuwe creatieve input. Ze waren graag geziene gasten in restaurants, parken, bij sportevenementen en politieke demonstraties.  Minder welkom waren  ze bij de Nixon- regering die hen verzocht het land te verlaten. Volgens Lennon was dit vanwege zijn anti-oorlogsactiviteiten. De film laat de strijd zien die Lennon en Ono voerden om in Amerika te kunnen blijven. De New Yorkers, veelal immigranten, voelden zich hierdoor nog sterker verbonden met het geliefde duo.

 

Oorspr. titel:     LennoNYC

Regie:             Michael Epstein

Productie:        Two Lefts don’t make a right production 

 

 

Eagles – To the limit

 

Uitzending: zaterdag 2 januari 2015, 00.15 uur op NPO3

 

Al te bescheiden zijn ze niet, de leden van de Eagles. Inmiddels ouder en wijzer kunnen ze in deze documentaire met smakelijke relativering terugblikken op hun succesvolle en roerige eerste bestaansperiode van 1971 tot 1980. In niet eerder vertoonde beelden en nieuwe onverbloemde interviews met alle (oud-)leden komen de muzikale hoogtepunten en persoonlijke dieptepunten aan de orde.

 

Snel nadat Don Henley en Glenn Frey elkaar leren kennen als begeleiders van Linda Ronstadt besluiten ze samen een band op te richten. In de bruisende muziekscène van Los Angeles vinden ze Bernie Leadon en Randy Meisner en in 1971 is Eagles een feit. Na alle maatschappelijke onrust van de jaren zestig slaat hun harmonieuze mengeling van rock, country en bluegrass direct aan. Met het snelle eerste succes van Take it Easy kwam ook het snelle leven: feesten, drugs en altijd onderweg, geruïneerde hotelkamers in het kielzog.

 

De bandsamenstelling verandert meerdere keren, soms om persoonlijke, soms om artistieke redenen. Gitarist Don Felder komt erbij, de rauwere Joe Walsh vervangt Leadon en Timothy Schmit vervangt bassist Randy Meisner. De typerende harmonie in hun muziek was in de onderlinge verhoudingen steeds verder zoek. Als de reeds lang sluimerende onvrede en dreigende uitputting uitmondt in een ruzie on stage tussen Don Felder en Glenn Frey is de maat vol. De band stopt in 1980, voorzien van hun eigen commentaar:  “a horrible relief”. Toen hadden ze inmiddels wel het best verkochte album ooit gemaakt: Their Greatest Hits (1971-1975). “We made it and it ate us”, aldus Glenn Frey. In 1994 kwamen ze weer bij elkaar, maar dat is een ander verhaal.

 

Regie: Alison Ellwood

Productie: Alex Gibney / Jigsaw Productions

Originele titel: History of the Eagles: The Story Of An American Band (2 delen)

Kijkwijzer: 12

 

 

Deze documentaire werd eerder uitgezonden door de NTR in mei 2013.

 

 

George Harrison – Living in the material world

 

Uitzending: zondag 3 januari 2016, 00.15 uur op NPO 3

 

 

Zijn bijnaam was ‘de stille Beatle’, ten onrechte zo blijkt in deze rijke documentaire van filmregisseur Martin Scorsese. George Harrison was een al even uitgesproken karakter als de andere Beatles. Wel was hij de meest spirituele van de vier en naast muziek geïnteresseerd in vele andere zaken als Indiase filosofie, meditatie, film en autoracen. In deze documentaire vertelt hij zelf in interviews een groot deel van zijn verhaal, ondersteund door bijzondere beelden van onder meer zijn jeugd in het na-oorlogse Liverpool en de begintijd van The Beatles. Opvallend warme en openhartig getuigenissen van zijn vele vrienden en zijn naaste familie maken steeds duidelijker waarom Harrison ook nu nog onderwerp is van eindeloze fascinatie en bewondering.

 

George Harrison was een muzikale vernieuwer. Als gitarist bracht hij voor het eerst ‘exotische’ geluiden in de Westerse popmuziek zoals die van de Indiase sitar, die hij leerde bespelen van virtuoos Ravi Shankar. Als liedjesschrijver stond hij lang in de schaduw van Lennon en McCartney. Pas in 1967 viel hij op met zijn nummersWithin You Without You en While My Guitar Gently Weeps maar de echte erkenning kwam pas met de eerste single Something en de hit Here Comes the Sun. Na het uiteenvallen van de Beatles in 1970 bracht hij een driedubbel solo-album uit All Things Must Pass en de single My Sweet Lord werd meteen een nummer 1-hit.

 

Op andere terreinen was Harrison ook actief. Hij organiseerde in 1971 het eerste grote benefietconcert voor Bangladesh en startte in 1974 zijn eigen label Dark Horse Records. Om Monty Pythons eerste film Life of Brian mogelijk te maken, richtte hij HandMade Films op. Het bleek een belangrijke impuls aan de onafhankelijke Britse filmindustrie in de jaren tachtig. Thuis in Engeland onderhield hij eigenhandig dertig jaar lang het landgoed Friar Park.

 

Persoonlijk moet het George Harrison pijn gedaan hebben toen zijn eerste vrouw Pattie Boyd hem verliet voor zijn goede vriend Eric Clapton. Toch gunde hij hun die liefde en speelde zelfs op hun bruiloft. Van 1978 tot zijn dood in 2001 was hij getrouwd met Olivia Arias en kreeg met haar een zoon, Dhani. Ook zij komen aan het woord in deze veelomspannende en toch intieme documentaire.

 

Deze documentaire is eerder uitgezonden op 6 april 2013.

 

Regie: Martin Scorsese

Productie: Groove Street Pictures Spitfire Pictures en Sikelia Productions

Doe mee aan het gesprek

Je kunt nu een bericht plaatsen en later registreren. Indien je al een account hebt, kun je je nu aanmelden om het bericht met je account te plaatsen.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

Laden...


  • Ondersteun Radiotrefpunt!

    Het in de lucht houden van Radiotrefpunt kost geld. Help ons! Met je donatie zorg je ervoor dat deze radiocommunity dagelijks actueel radionieuws kan blijven brengen. En je kunt blijven meepraten en genieten van alle historische radio-opnamen in het forum.

  • Onlangs hier

    • Er kijken geen geregistreerde gebruikers naar deze pagina.
  • Gebruikersstatistieken

    • Aantal leden
      6694
    • Meest online
      3025

    Nieuwste lid
    Yoni
    Geregistreerd
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.