Spring naar bijdragen

Bouw eerste zender Veronica in 1960

Featured Replies

Geplaatst

Toevallig kwam ik bijgaand artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden van 4 juni 1971 tegen. In dit artikel komt een persoon aan het woord die zegt de eerste zender van Veronica te hebben gebouwd toen het schip nog in de haven van Emden lag.

Is dit verhaal bekend bij jullie? Voor mij was het nieuw.

Deze inhoud is verborgen
Geplaatst

Wat een zuurpruim zeg...

Dit verhaal zegt me in deze context niets, behalve de KLM bemoeienis maar dat is van horen zeggen.

Geplaatst

Het boek van Gerth Van Zanten de Veronica Saga staat het hele verhaal van ook de Heer Derksen, hij was eerst blij en later boos.

 

Groet Nico.

Geplaatst
  Op 30-1-2020 om 16:20 zei Juul:

Het verhaal dat ie de eerste xt bouwde klopt. Woonde in Laren nh .

 

 

 

Derksen.jpg

 

 

Juul,

 

Er is ook na mijn weten een zender inbeslag genomen bij de grenspost van Ter Apel, daar had mn opa wel eens over toen ik mijn radio amateur licentie haalde, hij was daar als douane ambtenaar bij betrokken.

Geplaatst

ik ken helaas deze grens overgang wel, ben hier ook eens zeer onvrijwillig aangehouden.

En de verdenking was het zelfde, alleen dan de omgekeerde richting.

Ja dat waren nog tijden, wat een onzin was dat toen ook al, grenzen met de overgangen bemant met lullige mannetjes in een pakje.

En maar belangrijk doen!

Oja ze hebben de zender niet gevonden, ook na 3 uur zoeken niet.

 

Theo

Geplaatst

Hier is ook nog een mooi artikel van 22 April 1960. Op de foto o.a. A. Derksen (met bril).  (onduidelijk te lezen, maar er staat: We zijn begonnen op de middengolf, dat wil zeggen op 185,5 meter of 1620 kilocycles. Eerst was het 198 meter maar ......) 

 

En in pdf

Veronica - 1960-04-22 Feeststemming .....  Radiomuziek van VRON-schip ging dwars over hele land. (A. Derksen) (De Volkskrant).jpg

Deze inhoud is verborgen
Geplaatst

Mooi, dank.

Volgens mij is er nooit op 198 uitgezonden omdat dit een Belgische golflengte was - en nog steeds is - Daarnaast was de officiele MG omroep band in die tijd overvol.

De 1620 was een eind buiten de omroepband, en natuurlijk helemaal schoon, op wat piepjes misschien na. (Denk ook aan RNI die buiten de MG begon op 1610)

De 192 (1562) was ook redelijk schoon met alleen Zweden (1 kW) en Zwitserland.

 

In die tijd hadden alle visserschuiten een AM zender van 1 kW aan boord voor communicatie. Die zonden in de visserij band uit, dat is waar 1620 ook onder valt.

Ik weet niet of Veronica zich bediende van zo'n zender.

Even later werd er achter de 1 kW een lineaire eindtrap gezet, waarschijnlijk een 10 kW eindbuis die dan in die klasse A - 2,5 kW levert. pas ca 1964 begrijp ik, kwam de 10 kW Continental.

Geplaatst

In die eindtrap zat de BTL6-1, als ik me niet vergis staat ie bij Juul op de schoorsteenmantel. Al bijna 20 jaar zoek ik naar de gegevens van die buis, maar er is niet veel van te vinden. Wel van zijn broer de BTL6-3.

 

Rob V.

Gearchiveerd

Deze discussie is nu gearchiveerd. Reageren is niet meer mogelijk.

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.