Spring naar bijdragen

Klassement

Populaire bijdragen

Inhoud met de hoogste waardering op 23-03-25 in Blog opmerkingen tonen

  1. De 1296 is door Bob Noakes en mij "schoongemaakt" voor dag uitzendingen richting Nederland. De BBC zat er een uurtje op en af op met wat tussenuurtjes vrij, maar daar had je niets aan. We zijn op het bezoek geweest bij het hoofdkantoor van de zender eigenaar en die heeft de BBC zo ver gekregen op te schuiven zodat er 12 uur onafgebroken door een derde partij kon worden gezonden. Tevens ging de vraagprijs flink naar beneden. De bedoeling was een Nieuwszender, daarvoor zijn we nog met Martin Bosma die hierbij betrokken was (collega WereldOmroep) bij Lex Harding op bezoek geweest in Nijkerk. Op een geven moment vroeg Lex of de zender wel goed door kwam en liet een transistorradio aanrukken. Gelukkig was daarop 1296 perfect op dat moment te ontvangen. Zoals gebruikelijk was de financiering een probleem, dus het feest ging niet door. Bovendien had in de tussentijd Ruud Hendriks de zender weten te huren voor Radio Nationaal.
  2. Dat dacht ik ook meteen, Helmut. Nog wat aanvullingen. In mijn zenderlijsten van 1973 (Wireless World) en 1975 (Broadcasting Stations van C.J. Both) staan voor uitzendingen gericht op Europa 1088 en 1295 kHz genoemd, zendend vanuit Crowborough, beide met 600kW. Voor die tijd een enorm vermogen (Lopik draaide op 746 en 1007 met 120 kW elk). Crowborough is verder landinwaarts ten zuiden van London en straalt dus eerst over een flink stuk land. In die tijd was de 647 kHz in gebruik voor BBC Radio 3 vanuit Daventry (midden Engeland). Pas in 1978 ging de BBC 648 en 1296 gebruiken voor op Europa gerichte uitzendingen, eerst vanuit Crowborough. (1089 ging naar BBC Radio 1 en BBC Radio 3 kreeg de ruk frequentie 1215, maar die hadden wel een landelijk FM-netwerk) In september 1982 werd Orfordness voor die twee grote zenders in gebruik genomen. Veel info over Orfordness kun je hier vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/Orfordness_transmitting_station Daar kun je ook bovenstaande foto uit 2014 vergroten en met de beschrijving van de antenne systemen duidelijk zien welke masten voor welke frequentie werd gebruikt. Toch echt een droom antennepark. Ook lezenswaardig: https://radiocaroline.co.uk/#history_of_648.html Daar wordt voor de 648 vanaf sept. 1982 een ERP van 2 MW genoemd! Dit stuk is alweer wat ouder, want de 4kW voor Caroline wordt niet genoemd. Dank voor deze fijne beschrijving van de zendlocatie die bij mij (toen ik nog in Leiden en Leiderdorp woonde) het sterkste signaal op de middengolf neerzette. Sterker dan Lopik 675 met 120 kW deed en veel sterker dan de beide Flevoland zenders met 400kW.
  3. De 1296 zender ten tijde van Radio Nationaal. Helaas niet zo'n scherpe foto, ik zal het origineel nog eens opzoeken.
  4. Ja maar zo veer ik weet mag je die plek niet bezoeken. Toen Smilde "uitviel" zond daar Radio 1 ook van daar uit. En met Radio Nederland moet toch de Wereldomroep bedoelt zijn.
Dit klassement is ingesteld op Amsterdam/GMT+02:00

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met Gebruiksvoorwaarden, Privacybeleid en Richtlijnen.